Tabela ormanlarına müsaade etmeyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Tabela ormanlarına müsaade etmeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2010 00:00

İl Çevre ve Orman Müdürü Haluk Özder, yeni ‘tabela ormanlarının’ oluşmasına müsade etmeyeceklerini söyledi.

ANKARA İl Çevre ve Orman Müdürü, ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra hava kirliliği ve yaban hayatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakanlığın 2008 yılında başlattığı ağaçlandırma ve erozyon kontrol seferberliğinin ardından bu faaliyetleri daha arttırdıklarını kaydeden Özder, şunları söyledi:

“Bakanlığın vermiş olduğu ödenek çerçevesinde çalışmalarımız sürerken, diğer yandan kamu kurum ve kuruluşlarıyla diğer sivil toplum örgütleri de bu faaliyetlere destek vermeye başladılar. Zaten adı üstünde seferberlik diyoruz. Ankara’da karayollarında geçen sene 380 kilometre karayolu ağaçlandırması yaptık. Yol kenarlarında hatıra ormanı adı altında ‘tabela ormanları’ oluşmuş. Şimdi bir yandan da buraları elden geçiriyoruz ve hepsini rehabilite edeceğiz. Bundan sonra da bu tip bir uygulamaya müsaade etmeyeceğiz. Bu seneki programda Konya, Çankırı ve Nallıhan yolları var. Haymana’yla Polatlı arasında yeni bir yol yapıldı. O yolu da ağaçlandıracağız.”

Havamız AB’den temiz

Başkent’te hava kirliliğinin boyutlarıyla ilgili eleştirilere de yanıt veren Özder, “Ankara’nın havasının birçok AB kentinden temiz olduğunu” öne sürdü. “Ankara’da 17 seneden beri kaliteli kömür kullanılıyor” diyen Özder, şöyle devam etti:
“Başkent’te kullanılan kömür, 5 bin 200 kalorinin üzerinde, kül oranı düşük, partikül madde oranı düşük. Bu yönde İl Mahalli Çevre Kurulları da illerin özelliklerine göre ek tedbirler alabiliyor. Biz merkez ilçelerde 5 bin 200 kalorinin altında kömür kullandırtmıyoruz.

Kaçak kömüre denetim

Bu da bu aylarda kirli gazların bir tabaka halini almasına neden oluyor. Ancak, Ankara’nın havası eski yıllara göre çok temiz. Avrupa ortalamasına baktığınızda da bunun böyle olduğunu görürsünüz. Karbonmonoksit, kükürtdioksit ve partikül madde oranları AB standartlarının altındadır. Kaçak kömür denetimlerini de belediyelerle birlikte çok sıkı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.”

Kaçak avcılıkla mücadele ediyoruz

ANKARA’da doğal ve yaban hayatı çalışmalarına da değinen Özder, şöyle konuştu: “Kızılcahamam, Nallıhan, Şereflikoçhisar, Polatlı ve merkezde seyyar ekiplerimiz var. 24 saat vardiya sistemiyle çalışıyorlar, hepsinde iki muhafaza memuru var. Zaman zaman mühendisler de iştirak ediyor. Sürekli biz kaçak avcılıkla mücadele ediyoruz. Kış aylarında doğaya kuşlar için yem, diğer hayvanlar için sakatat, kemik ve et takviyesi yapıyoruz.”

Her bebeğe bir fidan

ÇEVRE ve Orman Bakanlığımız iki sene önce “Her doğan bebeğe bir fidan” projesi başlatmıştı. Bu kapsamda 2008 ve 2009 yıllarında Ankara’da iki orman kurduk. 2008’de 77 bin civarında, 2009’da 78 bin civarında fidan dikildi. Şimdi 2010 yılında doğanlar için yeni bir orman hazırlığımız var. Bu seferberlik kapsamında Ankara iki yıldır en fazla fidan diken il oldu. 2011 yılında bu alanda birinciliği hedefliyoruz.”

Kuş cenneti yakında açılacak

KIZILCAHAMAM’da kara akbaba projesinin devam ettiğini belirten Özder şöyle devam etti:
“Milli Parkın içinde gözetleme istasyonu yaptık. Şu anda orada 12 çift var ve yemleme çalışmaları devam ediyor.
Davutoğlan tarafında İl Özel İdaresi’nin destekleriyle yaptırdığımız kuş cenneti inşaatımız bitmek üzere, yakında açılışını yapacağız.
Bir diğer çalışmamız da Anadolu yaban koyununa yönelik devam ediyor. Dört yıldan beri Konya Bozdağ’dan Anadolu Yaban Koyunu getiriyoruz. Zaten asıl vatanı Nallıhan tarafıymış. Sarıyar Barajı’nın hemen kenarları. 1960’lı yıllarda baraj inşaatı nedeniyle bölgeyi terk etmişler. Dört yıldır oradaki çalışmalarımız sürüyor. Son olarak 40 kadar hayvan daha getirdik ve 150 dönümlük bir tel kafesle korumaya aldık. Bölgeye alıştıktan sonra doğal hayata salacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!