Suyumuz az tasarruf şart

Güncelleme Tarihi:

Suyumuz az tasarruf şart
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2021 23:08

ABB’nin “Dikkat! susuz kalabiliriz” uyarısının ardından bir uyarı da ASKİ’den geldi. “Suyumuzu her zamankinden daha tasarruflu kullanalım” uyarısında bulunan ASKİ, kent sakinlerine tasarruf önerilerini de sıraladı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) kentin birçok noktasındaki panolardan, barajların yüzde 80’inin boş olduğuna dikkat çekerek, “Dikkat! susuz kalabiliriz” uyarısı yapması gözleri su konusuna çevirdi. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tam kapanma kararıyla vatandaşların evlerdeki su tüketimi de arttı. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi(ASKİ) Genel Müdürlüğü yetkililerine, “Suda nasıl tasarruf yapabiliriz” sorusunu sorduk. İşte 8 maddede tasarruf önerileri:

DUŞU 5 DAKİKA DAHA AZALTIN

1-Dişlerinizi fırçalarken, ellerinizi yıkarken suyu boşa akıtmayın, musluğu kapatın.
2-Duş sürenizi 5 dakika azaltarak tasarruf yapmanıza büyük katkı sağlayacaktır.
3-Duş başlığınızı su kontrolü yapabilen modellerden seçerek su tasarrufu yapabilirsiniz.
4-Bulaşıkları makinede yıkamak daha tasarrufludur. Elde yıkama yapıyorsanız suyu açık bırakmayın.

TAMAMEN DOLDUĞUNDA ÇALIŞTIRIN

5-Çamaşır veya bulaşık makinelerinizi tamamen dolduğunda çalıştırın.
6-Meyve ve sebzeleri akan su yerine kap içinde yıkayabilirsiniz. Bu suyu çiçek sulama gibi işlemlerde kullanılabilirsiniz.
7-Tesisatınızda kaçak olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin. Bozuk musluklarınızı ve bataryalarınızın tamirini yaptırın.
8-0.5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak, sifonunuzun içine yerleştirin. Basit önlemle bile yılda 4 kişilik bir ailede 6 bin litre su kurtarabilirsiniz.

Suyumuz az tasarruf şart


HER ZAMANKİNDEN DAHA DİKKATLİ OLALIM

Haberin Devamı

ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk de suyun tasarruflu kullanılması konusunda Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi: “Küresel su krizinden Başkent’imiz de payına düşeni alıyor. 4 Mayıs itibarıyla barajlardaki aktif doluluk oranımız yüzde 21.02. Kayıp kaçak oranlarını düşürmek için yoğun bir çaba gösteriyoruz, tespit edilen fiziki kaçaklara anında müdahale ediyoruz. Suyun her damlası çok kıymetli. Hijyen kurallarına dikkat edelim ama suyumuzu da her zamankinden daha tasarruflu kullanmaya da özen gösterelim. Özellikle hobi bahçelerinin sulanmasında şebeke suyununun kullanılmamasını istiyoruz. Lütfen suyumuzu tüketirken her zamankinden daha özenli ve dikkatli olalım.”

Suyumuz az tasarruf şart


SUDA SON DURUM

* Geçen yıl 4 Mayıs’ta Ankara’ya 1 milyon 160 bin 400 metreküp su verilirken, bu yıl aynı tarihte bir günde verilen su miktarı 1 milyon 365 bin 740 metreküp oldu.
*Ankara’ya içme suyu sağlayan barajlardaki toplam doluluk oranı geçen yıl 4 Mayıs’ta yüzde 37.95 iken bu yıl bu oran yüzde 33.10 olarak ölçüldü.
*4 Mayıs itibarıyla barajlarda aktif kullanılabilir su yüzdesi ise yüzde 21.02.
*Geçen yıl barajlarda aktif kullanılabilir su miktarı 409 milyon 855 bin metreküptü. Bu yıl bu oran 333 milyon 141 bin metreküp oldu.

Haberin Devamı


AFİŞLERLE UYARMIŞTI

Hürriyet Ankara, ABB’nin kentin birçok noktasındaki panolardan “Dikkat! susuz kalabiliriz” uyarısını geçen salı ‘Hayati uyarı’ haberiyle gündeme taşıdı. Afişlerde, barajların yüzde 80’inin boş olduğuna dikkat çekilerek, suyu en çok tüketenler, ‘Havuzunu dolduranlar, arabasını yıkayanlar, hobi bahçelerini sulayanlar, tarımda vahşi sulama yapanlar’ şeklinde sıralanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!