Suyu tasarruflu kullanalım

Güncelleme Tarihi:

Suyu tasarruflu kullanalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2020 01:05

Şehir şebeke suyunun hobi bahçelerinde yüzde 80 sulama amaçlı kullanıldığını belirten Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) “Yaz aylarında su sıkıntısı yaşanmaması için hobi bahçeleri yağmur suyu sarnıcı veya damla sulama sistemi kullanılarak sulanmalı” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yaşandığını vurgulayan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, hobi bahçelerinde kullanılan su miktarlarına dikkat edilmesi konusuna dikkat çekti. 50 metrekarelik bir hobi bahçesinin günlük ortalama su tüketiminin 150 litre olduğunu belirten Öztürk, “Hobi bahçelerinde tüketilen suyun yüzde 70-80 oranında sulama amaçlı kullanıldığını görüyoruz. İçme ve kullanma suyu açısından önümüzdeki günlerde sıkıntı yaşamamak için bütün hobi bahçelerinde yağmur suyu sarnıcı ya da damla sulama yöntemi kullanılmalı” dedi. Öztürk şöyle devam etti:

Suyu tasarruflu kullanalım


YÜZDE 60’A VARAN KAYIP

“Hobi bahçeleri genellikle yerleşim yerlerinin alt kotlarında yer alıyor. Kontrolsüz ve eş zamanlarda sulama yapılıyor. Bu ise aynı bölgedeki üst kotlarda bulunan hanelerin su sıkıntısı yaşanmasına neden oluyor. Tarımsal sulama ve hobi bahçelerinde yapılan sulama sisteminde damla sulamaya geçilerek; içme ve kullanma suyunda büyük tasarruf sağlanabilir. Geleneksel yüzey sulamalarında su kaybı yüzde 35 ile 60, modern ve yağmurlama sistemlerindeki su kaybı ise yüzde 5 ile 20 arasında seyrediyor. Su kayıplarındaki büyük oran farkı nedeniyle mutlaka damla sulama tercih edilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!