Sürücülere kış uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sürücülere kış uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 17:00

Yaklaşan kış mevsimi öncesi araç sürücülerini uyaran ANODER Başkanı İlkay Kalkan, “Kendinizi ve aracınızı gereken şekilde hazırlamazsanız, kötü hava şartlarında araç kullanmanız çok daha zordur” dedi.

Haberin Devamı

Kışın araç kullanımı için yaş ve buzlu yollar, karanlık saatlerin uzunluğu, kar, yağmur ve sis kaynaklı görüş azlığı gibi olumsuzluklara karşı önlemler alınması gerektiğini belirten Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, “Kar yağışı başlamadan tedbirinizi alın” dedi. Kalkan, “Kendinizi ve aracınızı gereken şekilde hazırlamazsanız, kötü hava şartlarında araç kullanmanız çok daha zordur. Bazı basit önerileri dikkate alırsanız, kışın araç kullanma sorunlarına karşı hazır ve güvende olacaksınız” diye konuştu. Kalkan, aracın kış koşullarına hazırlığında önerilen kontrol listesini şöyle sıraladı: 

AŞINMAMIŞ LASTİK KULLANMAYIN

“Yola tutunma ve çekiş için lastik tırnakları aşınmamış kış lastiği kullanılmalıdır. Radyatör ve ısıtıcı hortumlar iyi durumda, çatlaksız ve sızdırmaz olmalıdır. Fan kayışları kontrol edilmelidir. Isıtıcı, sizin rahatınızı sağlayacak ve ön camın buğusunu alacak ve buzu eritecek şekilde mükemmel çalışmalıdır. Kışa yeni bir çift cam sileceği ile başlamanızda yarar vardır. Aracınızda buz kazıyıcı ile kar küremek için fırça bulundurun. Kışın soğutma suyunun donmaması için antifiriz kullanın. Donmayacak ön cam yıkama suyu edinin ve suyu her zaman dolu tutun. Fren hidroliği ve direksiyon kutusu yağı dahil olmak üzere aracın tüm sıvılarını kontrol edin. Akünüzün, soğuk havada aracınızı çalıştırması için, iyi durumda olduğundan emin olun. Araçtaki farlar ile tüm ışıkları inceleyin. Fren sistemini kontrol edin. Kaçırma olmadığından emin olmak için susturucu ve egzoz sistemlerini inceleyin. Motorlu araçlarda bulunanlar için karbonmonoksit zehirlenmesi ölümcül bir tehlikedir. Yağlama düşük ısı derecelerinde kullanıma uygun olmalıdır.

Haberin Devamı

GÜVENLİ HIZI KORUYUN

Kış şartlarında daha güvenli araç kullanabilmek için yol ve hava tahminini önceden öğrenin. Buğu önleyici bir solüsyon kullanarak ön camı ve diğer camları temizleyin. Hareket etmeden aracın üzerindeki karı temizleyin. Gideceğiniz yere varmak için yeterli miktarda zaman ayırın. Zor sürüş şartlarında acele davranmak kazaya sebep olabilir. Daima uyanık olun. Alkol, ilaç veya belirli bir tedavinin tesiri altındaysanız, araç kullanmayın. Güvenli bir hızı koruyun ve aracınızı daima tedbirli kullanın. Kendiniz ile diğer araçlar arasında mesafe bırakın. Sürüş esnasında düşük hızla seyredin ve yol ıslak veya buzlu ise öndeki araçla emniyet mesafesini artırın. Frenleme, direksiyon kırma, hızlanma, yavaşlama ve vites değiştirme hareketlerini yavaş ve yumuşak bir şekilde yapın. Aracınızı bakımlı ve iyi çalışır durumda bulundurun.
Kış koşulları sürüş risklerini artırmaktadır. Tedbirlerimizi alarak bu riski en aza indirin. Hem kendinizin hem de trafikteki diğer araçların güvenliğini artırın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!