Güncelleme Tarihi:
Ankaralı çiftçi Mustafa Sami Barshan, birçok hastalığa iyi geldiği için ABD'de ‘süper meyve’ olarak anılan aronyanın üretimini arttırmak için kooperatif kuracaklarını söyledi. 35 yıldır çiftçilik yaptığını, şimdiye kadar birçok meyve, tıbbi ve aromatik bitki ürettiğini kaydeden Barshan, araştırmalardan sonra ise en çok dikkatini çeken aronyayı üretmeye karar verdiğini anlattı. Üretime Gölbaşı’nda Günalan Mahallesi'nde kurduğu çiftlikte başladığını aktaran Barshan, meyveleri eylülün ilk haftasında rengi siyaha dönünce hasat edeceklerini ifade etti. Aronyanın piyasada hak ettiği yeri bulması için üretiminin fazla olması gerektiğini vurgulayan Barshan, “Aronya bahçeleri fazla olursa markalaşma olabilir. Hem pazara sürümü hem de piyasada gerçek değerini bulması mümkün olur” dedi. Üretimin fazlalaşmasıyla meyveden farklı ürünler elde edilmesinin yolunun açılacağını dile getiren Barshan, şunları kaydetti:
ÜÇ KÖYDE MARKALAŞACAĞIZ
“Bizim dikmemizden cesaret alan Ahiboz ve Karaali köyündeki bazı üreticiler de 'biz de yapsak' dedi. Onların da üretmesi için elimizden gelen desteği veriyoruz. Devamlılık ve ekonomik olmasını sağlamak için 'üç köyde markalaşalım' diye yola çıkıyoruz. Kadınların burada kurmak istediği bir kooperatif var, eşim ilgileniyor. Burada kurulacak kooperatifte ürünleri toplayıp satıcısına ulaştıracağız. Üç köy, aronya üretiminde merkez olacak, üreticilerimiz kooperatife katılacak ve çiftçimizin yüzünü güldürmeye çalışacağız. Aronya meyvesiyle ilgili bundan sonraki senelerde de çok şey duyacağız ve sektöre girecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle irtibata geçtik, bize bilgi ve teknik destek verdiler. Belediyenin desteğiyle bir fidandan aldığımız 1-2 kilo verim 4-5 kiloya çıktı. Aronya 30-40 yıl yaşayabiliyor. Verimliliği beşinci seneden itibaren yaklaşık iki katına çıkıyor.
ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün ise ABB’nin katma değeri yüksek ürünleri desteklemeye başladığını, bunların içerisinde tıbbı ve aromatik bitkilerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Üretimin yanında ürünlerin pazarlanmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Tüzün, ürünü pazarlamak için iki üniversite ile protokol imzalayacaklarını aktardı. Aronya bitkisinin üretimini arttırmak için destek verdikleri ilk üreticinin Barshan olduğunu kaydeden Tüzün, Ankara genelinde 16 kooperatifi desteklediklerini, aronya meyvesinin satılacağı kooperatifi de destekleyeceklerini sözlerine ekledi.