Güncelleme Tarihi:
Sünnetin, gerekli steril ortam sağlandıktan sonra mutlaka ameliyathane şartlarında yapılması gerektiğini dile getiren Soygür, sünnetin hijyenik koşullarda yapılmaması halinde enfeksiyon görülebileceğini söyledi. Sünnet olacak çocuğun, cerrahi müdahale öncesinde hekim tarafından muayene edilmesinde de büyük fayda olduğunu belirten Soygür, böylece idrar deliğinin hatalı yerden açılması, deliğin küçüklüğü gibi bir takım sorunların önceden tespit edilebileceğini ve gerekli önlemlerin alınabileceğini ifade etti.
Çocuk hatırlamamalı
Sünnet için en uygun dönemin, 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrası olduğunu dile getiren Soygür, “2-6 yaş aralığı, çocuğun psikolojik olarak erkekliğinin farkında olduğu bir dönem. Bazı çocuklar bunu cinselliklerine karşı yapılmış bir girişim algılayabiliyor. O yüzden tıbben gerekmiyorsa bu yaş aralığını önermiyoruz” dedi.
Ailelere, sünnet operasyonunun ağrısız, çocuğun hatırlamayacağı bir şekilde gerçekleşmesi için anestezi altında yapılmasını önerdiklerini ifade eden Soygür, yeni doğanlar için lokal, daha büyük çocuklar için ise genel anestezi uygulamasının daha doğru olduğunu söyledi. Ameliyathane şartlarında lokal anestezinin zor olduğunu, genel anestezinin çocuk psikolojisi açısından daha uygun olduğunu belirten Soygür, “Ameliyathane ışıkları, maskeli, kepli insanlar çocukta telafisi zor izler bırakabiliyor. Tecrübeli bir anestezi uzmanının varlığında genel anestezi ise risk taşımadan gerçekleştirebiliyor” diye konuştu.