Sudaki ilaç artıkları otizme neden olabilir

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2012 17:41

Sulardaki psikiyatrik ilaç artıklarının çok düşük miktarda olsalar bile özellikle genetik yatkınlığı bulunanlarda otizme neden olabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Idaho State University School’dan bilim adamlarının Michael Thomas başkanlığında yaptığı, sonuçları PLoS ONE dergisinde yayımlanan araştırmada, balıklar üzerinde deneyler yapıldı. Bilim adamları, balıkların akvaryum suyuna, nehir, göl, deniz gibi sularda olduğuna yakın bir oranda, depresyon ve epilepsi tedavilerinde yaygın olarak kullanılan üç ilaç ekledi. Bunun sonucunda balıkların beyninde, normal koşullarda otistiklerde etkili olan genlerin aktif hale geldiği görüldü.

Bilim adamları şaşırdı

Daha önce yapılan araştırmalar, belirli depresyon ilaçlarının, özellikle de SSRI (Selektif Seretonin Geri Alım İnhibitörü) grubundan ilaçların, çocuklarda otizme neden olabileceğini göstermişti. Hamileliklerinde bu tür ilaçlar kullananların çocuklarında otistik belirtilerin ortaya çıkması ihtimalinin daha yüksek olduğu tespit edilmişti. Michael Thomas, psikiyatrik ilaçların sadece düşük miktardaki kalıntılarının dahi otizme neden olabileceğini görmelerinin kendilerini şaşırttığını belirtti. Bilim adamları, sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini, çünkü ilgili genlerin aynı olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!