Suç olduğunun farkında değiller

Güncelleme Tarihi:

Suç olduğunun farkında değiller
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2020 01:13

Ankara'da geçen hafta 9 ayrı hırsızlık olayına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan, hepsi de 18 yaşından küçük, suça sürüklenen 4 çocuktan 1'ine tutuklama, 1'ine ev hapsi tedbiri uygulandı, 2'si serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Çocuklardan birinin avukatlığının üstlenen Fatma Bodur Gönülal, "Karıştıkları olayları sıradan bir olay gibi anlatıyorlar. Çoğu yaptıkları eylemin suç olduğunun bile farkından değil" dedi. "Çocuk suç işleyerek doğmaz. Aslında doğduğu yer, bulunduğu çevre çocuğu suça sürükler” diyen Gönülal, şunları söyledi:

TUTUKLAMA EN SON TEDBİR

“Tutuklama tedbiri, suça sürüklenen çocuklar için uygulanacak en son tedbirdir. Bununla ilgili özel kanunlarımız da var. Örneğin 12 yaşından küçük çocuklar için hiçbir cezai işlem yapılamıyor. 12 yaşından büyükler için ise bazı durumlarda tutuklama tedbiri uygulanıyor. Ancak bu aşamaya gelene kadar, çocukların suç ortamından uzaklaştırılması için koruyucu ve destekleyici tedbirler alınması gerekiyor. Tüm bu tedbirler alındıktan sonra çocuk suç işliyorsa tutuklama tedbiri uygulanır. En önemli sorun, çocukların yaptıkları eylemleri suç olarak görmemeleri. Bulundukları sosyal çevrede, arkadaş çevrelerinde bu onlar için sıradan bir alışkanlık gibi. Bakkaldan ekmek almayla birinin motosikletini çalmak arasında çok bir fark görmüyorlar. Çocukları çocukken korumak gerekiyor. Onların yeri adliyeler değil, eğitim kurumları, ailesinin yanı, top oynayabileceği, etkinlik yapabileceği sosyal çevre olmalı.” 

Suç olduğunun farkında değiller

Yenimahalle’de, 14-17 Temmuz tarihlerinde meydana gelen 5 motosiklet hırsızlığı, 3 kapkaç ve bir yankesicilik olayıyla ilgili polisin yaptığı çalışma sonucu hepsi 18 yaşından küçük, K.C., S.Y., Ö.Y. ve S.K. yakalanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!