Su tartışmasına noterli analiz

Güncelleme Tarihi:

Su tartışmasına noterli analiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 00:00

Kimya Mühendisleri Odası’nın, “Ankara’da musluktan akan sudaki alüminyum miktarı, üst sınırının 4 kat üzerinde” şeklinde yaptığı açıklamaya, “Suyumuz temiz” yanıtını veren ASKİ, dün de noter huzurunda aldığı su örneklerini analizden geçirdi.

Haberin Devamı

ANKARA 27. Noter Vekili Sezai Yumuş ile Ankara Hürriyet muhabirinin saniye saniye takip ettiği analiz sonucunda, Başkent’te bir süredir tartışmalara neden olan bir litre sudaki alüminyum miktarı, kente suyun verildiği nokta olan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde 128, Demetevler’de rastgele bir işletmenin musluğundan alınan numunede ise 65 mikrogram çıktı.

Numune alımına dikkat

Uluslararası geçerliliğe sahip ASKİ Merkez Laboratuvarı’na noter eşliğinde götürülen su numunelerinin analizini yapan kimya mühendisi Buket Karagöz, Başkentlilerin uzun süredir beklediği, “temiz mi”, “kirli mi” sorusunun yanıtını şöyle verdi: “Öncelikle biz bu laboratuvar ortamında her gün kentin çeşitli bölgelerinden gelen bu örneklerini analizden geçiriyoruz. Ankara’nın suyu son derece güvenli ve sağlıklı. Yanlış numune örneği alımından veya su örneğinin alındığı tesisatın eskimiş olmasından kaynaklanan durumlarda alüminyum oranı yüksek çıkabiliyor. Zaten böyle durumlarda analizi doğru kabul etmek mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Sonuçlar temiz çıktı

Noter eşliğinde yapılan su analizinin ardından Ankara Hürriyet’e konuşan ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya ise şunları söyledi: “Ankara’nın suyu temiz ve güvenlidir. Noter huzurunda yaptığımız analizlerden çıkan sonuçlar, bir litrede 128 ve 65 mikrogram alüminyum çıkarak sınır olarak kabul edilen 200 rakamının çok altında kalmıştır. Ankara’nın içme suyu toplam bin 40 noktadan kontrol ediliyor. Burada vatandaşlarımıza düşen görev, paslı olan tesisatlarını değiştirmek.”

Gökçek: Suratlarına vurun

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek ise önceki gün su tartışmalarıyla ilgili, “Noter kanalıyla aldırın, tespitinizi yaptırın, ondan sonra suratlarına vurun dedim. Her gün numune alıyoruz. Filanca evden çıkmış, niye çıkar? Senin borun paslanmış, 45-50 yıllık bir boruysa, sende suyu onun içerisinde gün boyu alıkoymuşsan ve elementler serbest kalmışsa ilk açtığında onla birlikte gelir. Ben ne yapabilirim. Benim sorumluluğum çıkıştan eve getirdiğim yere kadar, ondan sonrasını da sen yapacaksın” ifadelerini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!