Ateş YALAZAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00
Büyükşehir Belediyesi’nin deposunda çürümeye terk edilen su perileri heykelini 1992 yılında söküp geçici olarak Tandoğan’dan belediye deposuna kaldıran mimar Mehmet Emin Çevik, "Su perileri heykelinin yeri Tandoğan’dır. Yeniden oraya konulmalı. Hatta MKEK ile görüşüp o binanın önüne konulabilir"
KÜLTÜR Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı su perileri tartışmasında 1992 yılında heykeli söküp geçici olarak Tandoğan’dan belediye deposuna kaldıran mimar Mehmet Emin Çevik, "Su perileri heykelinin yeri Tandoğan’dır. Yeniden oraya konulmalı. Hatta MKEK ile görüşüp o binanın önüne konulabilir" önerisinde bulundu.
Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada, 1992’de heykelin kaldırılmasını "ücretsiz" üstlendiğini belirten Çevik, tekrar Tandoğan’a konulmasını da ücretsiz yapabileceğini söyledi. Çevik 1992’de heykeli kaldırırken havuzdaki sudan dolayı virüs kaptığını ve 10 gün hastanede yattığını ifade ederek, "Ben 16 yıl öncekiyle aynı anlayıştayım. Bizzat kendi ellerimle kaynak yaparım. O heykeli kaldıran kişi olarak bu benim hakkım" dedi.
MKEK önerisi
"O heykelin yeri Tandoğan’dır" diyen Çevik başka yere konulamayacağının altını çizdi. Çevik, "Siz burnunuzu alıp ensenize koyabilir misiniz? Thames’in kenarındaki Big Ben’i başka yere koyabilir misiniz?" sorularını da yönelterek, "Bu heykel tüm kentin, Ankara’nın malı" dedi.
Çevik, heykelin tekrardan şu anda yerinde porselen fincan ve çaydanlık bulunan alana konulamaması durumunda yeni bir öneride de bulundu. Su perilerinin mutlaka bir havuz içine konulması gerektiğini vurgulayan Çevik, bunun için de Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun önündeki alanın kullanılabileceğini vurguladı.
MKEK ile görüşüp kurumun da arazisinin bir kısmının alınarak 18 metre çapında bir havuz oluşturularak ortasına su perilerinin konulabileceğini ifade eden Çevik, böylece dört yönden de meydana yaklaşılırken havuzun ve heykelin görülebileceğini vurguladı.
Gökçek su perilerini çürümeye terk ettiBAŞKENT’in en gezgin heykeli durumundaki su perileri ve Eros figürlü bronz tasarım ilk olarak 1924’te şimdiki Güvenpark’ın olduğu yere, adı henüz Kızılay değil Tosbağa Yatağı iken konulmuştu. Daha sonra Güvenpark inşaatı nedeniyle önce Ulus’a ardından da Hacettepe Parkı’nı nakledilen su perileri heykeli hastane inşaatı nedeniyle de son ikamet yeri Tandoğan’a taşınmıştı. Belediye yönetimi 1992’de Ankaray inşaatı nedeniyle Tandoğan’dan kaldırdığı heykeli tekrar bu meydana koyma sözü vermişti.
Ancak 1994’te başkanlığa Melih Gökçek’in seçilmesiyle heykelin çürüme kaderi de başlamış oldu. Gökçek yönetimi heykeli üç parça halinde belediyenin bir açık hava deposunda çürümeye bıraktı.
Ankara Hürriyet’in su perileri heykelini bulup görüntülemesinin ardından da kentten tepkiler gelmeye başladı. Siyasetçiler, sanatçıların tepkilerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Günay, "Su perileri Tandoğan’a sürahiden daha çok yakışır. Belediyenin bu haberi uyarı alması gerekir" demişti.