Su faturalarındaki mesaja itiraz geldi

Güncelleme Tarihi:

Su faturalarındaki mesaja itiraz geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2023 15:12

* ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, son dönemde su fiyatlarına yansıyan artışla ilgili ASKİ’nin abonelere fatura üzerinden yaptığı ve ABB Meclisi’ni sorumlu olarak gösterdiği açıklamanın doğru olmadığını söyledi. * Su fiyatlarında artışa neden olan tarifenin CHP ve İYİ Parti oylarıyla ABB Meclisi’nde kabul edildiğini belirten Ilıkan, “ASKİ faturalarında sarı zemin üzerinde yapılan algı operasyonu gerçekten çok ilginç” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü’nün, tüm su abonelerine gönderdiği faturalarının alt kısmında ‘sarı zemin’ ile yaptığı yazılı açıklamasına, ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’dan tepki geldi.

ASKİ’nin, su faturalarının yüksek gelmesiyle ilgili ABB Meclisi’ni hedef gösterdiğini ve siyaset yaptığını savunan Ilıkan, “Meclis, tek başına su tarifeleri ile ilgili bir karar alamaz. Zamlı tarifeye neden olan öneri ASKİ’den Meclis’e geldi” dedi. Ilıkan, şöyle konuştu:

Su faturalarındaki mesaja itiraz geldi

KENDİSİNİ SİYASETE ADAMASI ŞAŞIRTICI

“ASKİ faturalarında sarı zemin üzerinde yapılan algı operasyonu gerçekten çok ilginç. ASKİ’nin görev tanımına bakarsanız, öncelikli görevinin Ankara’nın su ve kanalizasyon altyapısını çağa uygun, temiz ve kullanılabilir hale getirmek, her eve temiz su ulaştırmak, kanalizasyonsuz mahalle bırakmamak, su depolarını temiz tutmak olduğunu görürsünüz. Bugün Ankara’nın yüzlerce mahallesinde bu işler henüz yapılmamış vaziyette. Birçok mahallemiz belli aylarda susuzluğa mahkûm bırakılırken, birçok mahallemizde kanalizasyonlar hâlâ açıktan akıyorken, birçok su deposu gayri sıhhi vaziyette bekliyorken, ASKİ’nin Meclis’i hedef gösterip kendisini siyasete adaması şaşırtıcı.  

Haberin Devamı

ASKİ KENDİ GETİRMEMİŞ GİBİ DAVRANIYOR

Son aylarda başkent Ankara’da su faturaları yüksek gelip, vatandaş tepki göstermeye başlayınca, Büyükşehir yine algı yönetimi ile hedef saptırmaya yöneldi. Gelen faturalarda ‘Su faturalarındaki artış tutarı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin almış olduğu karar doğrultusunda...’ diye başlayan, sanki Meclis’e bu zamlı tarifeye neden olan öneriyi ASKİ’nin kendisi getirmemiş gibi ifadeler yer alıyor. Oysa Meclis, kendi başına su tarifeleri ile ilgili bir karara imza atmaz ve atamaz. Bugünkü yüksek faturalara neden olan tarife teklifi ASKİ yönetimi tarafından Meclis’e gönderildi. Mansur Yavaş başkanlığındaki CHP’li Büyükşehir yönetimi göreve gelmeden önce alınan kararlar neticesinde suyun metreküp fiyatı 5 TL’ye sabitlenmişti. Göreve geldikleri ilk yılda Büyükşehir Meclisi’ne sundukları teklifte kademeli tarifeye geçerek, suya gizli zam yapmak istediler. Buna MHP ve AK Parti grupları olarak müsaade etmedik ve kesinlikle onay vermedik.

Haberin Devamı

SİYASET YAPMAYI BIRAKIP İŞ YAPSIN

Keşke, su sabit fiyatla ucuzken de faturalara ‘Büyükşehir Meclisi’nde alınan karar neticesinde su ucuz’ diye yazsalardı. İlk zamlı tarifeyi kabul etmedikten sonra ASKİ yönetiminin Büyükşehir Meclisi’ne bir önerisi daha oldu. Yine kademeli tarife adı altında gizli zam önerisinde bulundular. Biz, MHP ve AK Parti grupları olarak bu karara evet oyu vermedik. Bugünkü zamlı ve pahalı tarifeye neden olan karar sadece CHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla Meclis’ten geçti. Mevcut ASKİ yönetimi, faturalarda yüksek fiyatların sebebinin Büyükşehir Meclisi olduğunu ifade ederken, aslında vatandaşa CHP ve İYİ Parti’yi şikâyet ediyor. CHP ve İYİ Parti yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’ndeki bir genel müdürlüğün siyaset yaparak kendi partilerinin Meclis gruplarını şikâyet etmesi çok garip. ASKİ ve Büyükşehir faturalar üzerinden algı yönetimi ile siyaset yapmayı bırakıp iş yapsın.”

Haberin Devamı

İLÇE BELEDİYELERİNİ DE HEDEF GÖSTERİYOR

ASKİ’nin faturaların alt kısmına ‘Çevre temizlik vergisinin yüzde 80’i ilçe belediyelerine aktarılıyor’ şeklinde bir ifadeye de yer verdiğini belirten Ilıkan, “Kanunla tanınmış bir hak ile ilgili de algı yapılıyor. İlçe belediyeleri çöpü toplayıp temizlik görevlerini yapıyor ve bunlar onların hakkı. Öyle ki yeri geliyor Büyükşehir’in yapması gereken temizlik işlerini yapıyorlar. Bir de bu Ankara’ya mahsus bir durum değil. Tüm şehirlerde aynı şey uygulanıyor. ABB yönetimi ilçe belediyelerini de hedef gösteriyor” dedi.

TARTIŞMAYA NEDEN OLAN FATURALARDAKİ O YAZI

ASKİ faturalarında sarı zeminde ‘Abonelerimizin dikkatine’ diye başlayan kısımda, “Su fiyatlarındaki artış tutarı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin almış olduğu karar doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında ve aylık belirlenmektedir. Dolayısı ile ÜFE arttığında su fiyatları artış göstermektedir. Bu durum ülkenin ekonomik durumu ile ilgili direkt ilgilidir” ifadeleri yer alıyor. Bir alt satırda da “2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince Çevre Temizlik Vergisi’nin (ÇTV) yüzde 80’i ilçe belediyelerine, yüzde 20’si Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmaktadır” deniliyor.

BAKMADAN GEÇME!