Su baskını farelerin baskınına dönmesin

Güncelleme Tarihi:

Su baskını farelerin baskınına dönmesin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 00:00

Başkent’te son günlerde çok sık su baskınları yaşanması üzerine, su baskını sonrası alınacak önlemlere dikkat çeken Prof. Dr. Çağatay Güler, "Su baskını sonrası farelere dikkat edilmesi gerektiğini" söyledi.

Alınacak önlemleri sıralayan Güler, "Çocuklar temizlik bütünüyle tamamlanana kadar eve girmemeli, ev bütünüyle kuruyuncaya kadar bu sorunun olmadığı bir akrabalarının yanında kalmalıdır" dedi.

BAŞKENT’te son günlerde çok sık su baskınları yaşanması üzerine, su baskını sonrası alınacak önlemlere dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Güler, "Su baskını sonrası farelere dikkat edilmesi gerektiğini" söyledi.

Su baskınlarında ihmal edilen, tehlikeli durumlardan birinin su baskınıyla rahatsız olan farelerin yeni yerler ve yiyecek kaynakları aramaya başlaması olduğunu dile getiren Güler, şunları söyledi:

ÇOCUK VE YAŞLILARI ISIRIR

"Ev dışında yaşamakta olan fareler de yiyecek aramak üzere açığa çıkabilir ya da evlere girebilir. Normalde fare ya da sıçanlar insanlara görünmez. Tek bir farenin bile görülmesi mücadele edilmesi gereken bir fare topluluğu olduğu anlamına gelir. Çünkü yiyecek rekabeti nedeniyle ortalıkta dolaşmak zorunda kalmıştır. Su baskınından sonra fareler daha saldırgandır. Yiyecekler farelerin kemiremeyeceği, ulaşamayacağı kaplarda saklanmalıdır. Fareler bebekleri ve yaşlıları ısırabilir. Farenin ısırdığı yerin su ve sabunla yıkanması, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Fare ısırığı ile bazı enfeksiyon hastalıkları bulaşabilir.

Su baskınlarının yol açabileceği can ve mal kayıpları dışında, su baskılarından sonra yapılması gereken temizlik uygulamalarına dikkat edilmemesi durumunda önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Gerekli özen gösterilmezse önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Su baskınlarından sonra yapılacak temizliklerde şu noktala dikkat edilmelidir:

SULARI HEMEN BOŞALTIN

Birikmiş sular hemen boşaltılmalı. Temizlik işinden sonra bütün giyecekler iyice yıkanmalı, güneşte kurutulmalı ve ütülenmeli. Yıkama işinden sonra eller, ayaklar iyice yıkanmalı, temizlik işi sırasında sigara içilmemeli, ellerin ağza götürülmesine yol açacak herhangi bir uygulamadan kaçınılmalı. Yıkanabilir her türlü malzeme çamaşır makinesinde yıkanmalı. Sert yüzeyler deterjanla yıkanmalı. Eğer biriken su pis kokulu ise temizlikte kullanılması gereken madde ile ilgili olarak sağlık kuruluşlarına danışılmalı.

Çocuklara dikkat

ÇOCUKLAR temizlik bütünüyle tamamlanana kadar eve girmemeli, ev bütünüyle kuruyuncaya kadar bu sorunun olmadığı bir akrabalarının yanında kalmalı. Temizlikte kullanılan fırça, bez, süpürge, faraş vb uygun temizlik malzemeleriyle dezenfekte edilmeden tekrar kullanılmamalı. Su baskınında ıslanmış hiçbir yiyecek yenilmemeli. Islak bölgeler iyice havalandırılmalı, eve güneş girmesi sağlanmalı. Klorlu temizleme malzemeleri amonyaklılarla karıştırılmamalı. Temizlik işi gecikecekse ıslak her türlü dokunmuş malzeme hemen kurutulmalı. Güneşte kurutmak iyi bir yöntemdir. Islak malzemenin naylon torbalarda saklanılması çok tehlikelidir. Bu gibi malzemelerin üzerindeki çamur, balçık vb bol miktarda temiz soğuk suyla durulanarak akıtılmalı. Üzerinde küf üremiş olanlar özellikle iç çamaşırları atılmalı. Su baskını temizliğinden sonra çamaşır makinelerinin dezenfekte edilmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!