Su altında ölüm tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Su altında ölüm tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 00:22

Hirfanlı Barajı’nda bin 500 metre ağ ile kerevit avında kullanılan 2 bin 500 adet sepet ağ çıkarıldı. 1980’li yıllardan bu yana su altında kalan ağların da olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Terk edilmiş av araçlarının (hayalet ağ) temizlenmesi kapsamında Ankara Balâ Hirfanlı Baraj Gölü 1. Avlak Sahası’nda yapılan çalışmanın ilk kısmı sona erdi. Bir haftalık çalışmalarla yaklaşık 2 bin 500 adet kerevit pinteri(Kerevit avcılığında kullanılan iki girişli, iki boğazlı ve bir bölmeli sepetli ağ) ile bin 500 metre civarında ağ çıkarıldı. Sepetlere hapsolan canlı durumdaki yayın ve kadife balıkları ile kerevitler suya geri bırakıldı. Atıl olarak suyun dibinde duran sepetlerde çok sayıda ölü kerevit, midye, salyangoz ve karabataka rastlandı.

Su altında ölüm tuzağı


1980 YILINDAN KALMA SEPETLER

Çalışmada bir kaç yıllık ağ ve pinterlerin yanı sıra 1980’li yıllarda kullanılan mantar ve kurşun yaka donanımlı kerevit pinterleri de çıkartıldı. Toplanan sepetlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya geri dönüşüm tesisleri aracılığıyla tekrar üretime ham madde olarak katkı sağlaması planlanıyor. Geri dönüşüme kazandırılamayan malzemeler ise Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından imha edilecek.
 
RUHSATA VE KONTROLE TABİİ OLMASI LAZIM

Haberin Devamı

Hayalet ağları önlemenin tek yolunun ruhsata tabi tutarak kayıt altına almak olduğunu belirten Ankara merkezli Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Federasyonu’nun(ASOF) Başkanı Serkan İnanç, şunları söyledi: “Önemli olan bu ağların bu şekilde su altında kalmasını engellemek. Ticari veya amatör balıkçılar istediği her yerden istediği şekilde ağ alabiliyor. Bunun bir ruhsata ve kontrole tabii olması lazım. Kanunda ticari av için ‘avlanma araçlarının üzerinde balıkçının ruhsatını gösterir silinmez ve okunacak bir levha-mühür olması lazım’ diyor. Bunu önlemenin tek yolu ruhsata tabi tutmak ve kayıt altına almak.”

Su altında ölüm tuzağı

Ağ temizleme çalışmaları, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Balâ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Büyükbıyık Köyü Su Ürünleri Kooperatifi tarafından birlikte yürütüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!