Srebrenitsa Katliamı Keçiören’de Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Srebrenitsa Katliamı Keçiören’de Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2015 11:51

Keçiören Belediyesi, 1995 yılının Temmuz ayında Avrupa’nın merkezi Srebrenitsa katliamını 20. yılında da unutmadı.
Aliya İzzetbegoviç Parkı’ndaki Srebrenitsa Anıtı’nın önünde düzenlenen “Srebrenitsa Katliamı Anma Programı”na Ak Parti Ankara Milletvekili Ayhan Yılmaz, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcıları Cemal Güngör ile Selim Cerrah, Bosna- Hersek Büyükelçiliği 3. Katibi Jasna Moutimcevic, Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü Temindar Aytekin, Keçiören Müftüsü İhsan İlhan, Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, Askeri Ataşe Cemal Maşinoviç, Podrinje Bölgesi Komutanı Ahmet Seydiç, Meclis Başkanvekili Nazif Ercan, Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
AK Parti Ankara Milletvekili Ayhan Yılmaz Bosna’ya Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç’in cenaze töreni dolayısıyla gittiğini belirterek şunları söyledi: "Srebrenitsa şehitlerimizin aileleriyle tanıştık, onlarla bir araya geldiğimizde korkunç katliamı bir kez daha yaşadık, şehitliğimizi ziyaret ettik. Dünyanın gözü önünde binlerce insan sadece Müslüman oldukları için katledilmiştir. Öyle bir zulüm ki bir aileden 50 kişi katledilmiş."
BM’nin Bosna’yı güvenli bölge olarak ilan etmesinin ardından silahlı Sırplara geçit vermesini de eleştiren Yılmaz, "Kıyıya vuran balinalara karşı bile duyarlı olan Batı ve Avrupa söz konusu Bosnalı Müslümanlar olunca kıllarını bile kıpırdatmadı. Buna rağmen şükür ki Bosna- Hersek insan üstü bir mücadeleyle zaferini kazandı" dedi.
"DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR"
BM oylamasında Rusya’nın veto kararını da eleştiren Ayhan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir ülkenin vetosuyla soykırım kabul edilmiyor. O nedenle diyorum ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın deyişiyle ’dünya 5’ten büyüktür’ Bosna’da tanıdığım şehit yakını Münire Anne demişti ki, ’Türkiye olarak birlik ve beraberliğinizi bozmayın siz güçlü olursanız biz de güçlü oluruz’ Yaşadığımız müddetçe bu katliamı unutturmayacağız."
Keçiören Belediyesi’nin kardeş şehri olan Gorajde’yi işgalden kurtaran kahraman komutan Ahmet Seydiç Bosna’nın tarihi anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyleyerek, "12. yy’dan beri ülke olarak devamlılığını korumuş, Bosna - Hersek’in 1992 yılında bağımsızlığı engellendi" dedi.
"BOSNA’NIN YANINDA OLDUĞUNUZ İÇİN MÜTEŞEKKİRİZ"
Sırbistan’ın yaptığı katliamın boyutlarını anlatarak vahşeti gözler önüne seren Seydiç, "BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Bosna - Hersek’e silahlarımızı bırakıp girmiştik elimizde sadece bir silahımız vardı, onu da kullanmamıza izin vermediler. Bizlere silah ambargosu uygulanırken, Sırplara silah yardımı yapıldı, Boşnaklar savunmasız kaldı" ifadelerini kullandı.
11 Temmuz 2015’te Bosna - Hersek’teki anma programında parçaları bulunan 136 cesedin daha defnedileceğini söyleyen Komutan Seydiç, katliam kadar pişmanlık ve gerçeklere saygının olmamasının Bosnalı’ların içini acıttığını belirtti. "Amacımız Sırbistan ve Sırp Cumhuriyeti’nin soykırım suçundan yargılanmasıdır" diyen Seydiç, BM’de Rusya’nın veto kararı soykırımı desteklediğini gösterir ifadesini kullandı.
Ahmet Seydiç konuşmasını, "Bu soykırımın tanıtılması Türklerin sorumluluğundadır. 1995’te bu olayları yaşarken Türk Hükümetinden gereken desteği görememiştik. Şu anki Hükümetin Bosna’ya verdiği destekler için müteşekkiriz" diyerek noktaladı.
Keçiören Müftüsü İhsan İlhan’ın şehitler için okuduğu Kur’an Tilaveti sonrası protokol heyeti üzerinde "8372 Sreberenitsa Soykırımı Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı beyaz balonları gökyüzüne bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!