Sosyal konutta yap-sat müteahhit de olsun

Güncelleme Tarihi:

Sosyal konutta yap-sat müteahhit de olsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2022 15:16

‘Sosyal konut’ hamlesini inşaat sektörü olarak olumlu karşıladıklarını belirten Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, “Sosyal konutları da yap-sat müteahhitlerin üretmesine imkân tanınmalı. Daha çok müteahhitin olması, daha ucuz üretim demek” dedi.

Haberin Devamı

Yapılacak sosyal konutların, inşaat sektörüne etkisini ve sektörün öncelikli taleplerini Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Aydın şunları söyledi: “Yapılacak sosyal konutların, inşaat sektörüne zarar vereceğini söylemek yanlış olur. Tabii ki yap-sat müteahhitlere olumsuz etkisi olabilir ama bu olumsuz etkinin fazla olmayacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörü, ülkenin can damarı. Dolayısıyla sektörün her açıdan desteklenmesi lazım. Bugün sektörde nitelikli çalışan bulmada sorun yaşandığı bir gerçek, bu soruna çözüm bulunması önemli. Tabii diğer yandan sosyal konutların üretimi, az da olsa istihdam konusunda rahatlama sağlayacaktır.

MALZEME FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK

İnşaat sektöründe yaşanan öncelikli sorunlardan biri, malzeme maliyetlerindeki artış. Bu durum dünyada da böyle ama bizim ülkemizde maliyet artışları daha fazla. Malzemedeki maliyetlerin düşürülmesi için topyekûn bir hamle gerekiyor. Hükümetin yapmış olduğu ‘sosyal konut’ hamlesinin malzeme fiyatlarına düşüş olarak yansıyacağını düşünüyoruz. Bu düşüşün de başkentte de konut ve kira fiyatlarını azaltacağına inanıyoruz.

Haberin Devamı

DAHA ÇOK MÜTEAHHİT DAHA UCUZ ÜRETİM

Belediyelerin de elini taşın altına koyması lazım. Bu konuda belediyelerin özellikle yap-sat müteahhitlere, harçlar konusunda yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Belediyelerin aldığı harçların düşürülmesi, üretim maliyetlerini de azaltacaktır. Bir yandan sosyal konutlar yapılıyor ancak diğer yandan da inşaat sektörüne destek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ucuza üretip ucuza satabilelim. Bu anlamda sosyal konutları da yap-sat müteahhitlerin üretmesine imkân tanınmalı. Önceden Ankara’da 15 bin civarında müteahhit vardı. Şimdi yaklaşık bin 500 müteahhit kaldı. Daha çok müteahhitin olması, daha ucuz üretim demek.”

Sosyal konutta yap-sat müteahhit de olsun

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 14 Eylül’de hayata geçirdiği, ‘TOKİ sosyal konut’ projesi kapsamında Ankara’da toplam 18 bin konut inşa edilecek. Başkentteki konutlar; Ayaş, Sincan, Gölbaşı, Kahramankazan, Kızılcahamam, Mamak, Etimesgut, Polatlı, Evren, Bala, Çamlıdere, Şereflikoçhisar'a yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!