Merve YILDIZALP ÖZMEN/AA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2020 00:30
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Özmete'nin koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı araştırma, koronavirüs pandemisinde, toplumda sosyal destek arttıkça kaygı düzeyinin düştüğünü ortaya çıkardı.
Özmete, Bilim Uzmanı Melike Pak ile koronavirüs salgınında, toplumdaki kaygı düzeyini ve sosyal destek algısını belirlemek üzere bir çalışma yürüttüklerini, bu kapsamda salgın sürecinde 19-82 yaş aralığında 630 kişi ile görüşüldüğünü, verilerin online toplandığını söyledi.
Özmete, araştırma sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
YÜZDE 64.2’SİNDE SÜREKLİLİK“Çalışmaya katılan her yaş grubundaki kadın ve erkeklerin yüzde 62.6’sı durumluk kaygı düzeyi yaşıyor. Yüzde 64.2’sinin sürekli kaygı hali bulunuyor. Bireyler ‘kaygılı’ olduklarını ifade etmelerine rağmen, sosyal destek algıları yüksek. Bireylerin yüzde 70.6’sı sosyal desteğe sahip olduklarını ifade ediyor. Kaygı düzeyleri erkeklere göre daha yüksek olan kadınların, özellikle arkadaşlarından aldıkları sosyal destek erkeklere göre daha fazla.
65 YAŞ VE ÜZERİ DAHA YÜKSEK65 ve daha büyük yaştakilerin kaygı düzeyi tüm yaş gruplarından yüksek. Hatta salgın dönemine ait olan durumluk kaygı düzeyinin yaşlılarda çok yüksek olduğu tespit edildi. Koronavirüs salgınından gençler ve yaşlılar aynı düzeyde kaygı duyuyor. Hem kadın hem de yaşlı olmak salgın sürecinde kaygı düzeyinin yüksekliği açısından risk grubunu oluşturuyor. Evli ve gelir sahibi olmak salgın dönemi için koruyucu faktörler olarak ortaya çıkıyor.”
HİJYEN DAVRANIŞLARI ARTTIARAŞTIRMAYA katılanlar, koronavirüs salgınında alınan tedbirlerle de ilişkili olarak hijyen davranışlarının çok arttığını, sosyal olarak izole olduklarını ve sosyal ilişkilerinin zayıfladığını söyledi. İşe ve okula ilginin azaldığı da görülen katılımcılar, yeme davranışlarında değişiklik olduğunu ifade etti.