Sorunlar çözülürse sektör büyük ölçüde ivme kazanır

Güncelleme Tarihi:

Sorunlar çözülürse sektör büyük ölçüde ivme kazanır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

Gayrimenkulün ekonominin lokomotif sektörlerinin başında geldiğini belirten Barışkent Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, bazı sorunların çözülmesi halinde gayrimenkul sektörünün beklenen ivmeyi yapacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Ekonominin lokomotif sektörlerinden birisinin gayrimenkul olduğunu belirten Barışkent Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Barış Aydın, bazı sorunların çözülmesi halinde gayrimenkul sektörünün beklenen ivmeyi yapacağını vurguladı.
Vergi-resim ve harç yükünden KDV oranlarına, yeni şok dalgası yaşanma ihtimalinden değişen tüketici tercihlerine kadar gayrimenkul sektörü ile ilgili birçok konuya dikkat çeken Aydın, “Sektörde 2010 yılında yaşanan sert düşüşü, 2011’de talep artışına dönüştürmenin formülleri aranıyor. Bu gibi dönemlerde indirimlere başvuruluyor. Fakat yapılan fiyat indirimleri, devlet teşviği kadar etkili olmuyor” dedi.

Haksız rekabet var

Sektörde uygulanan KDV oranlarının kayıt dışını tetikleyerek, firmaları zor duruma soktuğunu ve haksız rekabete yol açtığını ifade eden Aydın, “Bu nedenle, vergi, resim ve harçlarda daha teşvik edici uygulamalara geçilmeli ve konut alımında yüzde 1’den başlayan, metrekareye göre kademeli olarak artırılan KDV uygulaması başlatılması gerekiyor. Ayrıca, alım-satım vergisinde uygulanan oranın aşağıya çekilmesi gerekiyor. Gayrimenkulde satışlar, teşviklerle birlikte artıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konutlar küçülüyor

Yaşanan küresel krizin etkisiyle tüketici tercihlerinin de değiştiğini ifade eden Aydın, “Bu tür dönemlerde, projelerden daha çok firmaya duyulan güven öne plana çıkıyor. Ayrıca, artan maliyetler, kurumsal firmaları dahi küçük ölçekli daire tiplerine yöneltiyor. 1+1, stüdyo ve 2+1 daireler, popüler daire tipi haline dönüşüyor. Buna rağmen, dar ve orta gelir grupları için uygun geri ödeme koşulları henüz oluşmuş değil. Bunun için, faizlerin 10 yıldan uzun vadelerde yüzde 0.50’lere kadar inmesi gerekiyor” dedi.

Her yıl yarım milyon

Uzun vadeli konut politikalarının gerekliliğine değinen Aydın, şöyle devam etti: “Uzun vadeli konut projeleri geliştirilirse eğer, konut almak isteyenler için zemin oluşturulmuş olur. Fakat, her yıl yarım milyona yakın yeni konut ihtiyacının bulunduğu Türkiye’de, sektörün ihtiyacı olan uzun vadeli konut politikalarının vakit kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekiyor. Dar ve orta gelirlilere yönelik projelerin hayata geçirilmesi ortak adımlar atılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!