Sonunda doktor da sigarayı bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Sonunda doktor da sigarayı bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 00:00

Haberin Devamı

Yıldız AKTAŞ (AA)

SİGARAYLA mücadelede dünyada adından söz ettiren Türkiye'de, sigara kullanımı her geçen gün azalıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda da öğrencilerin sigara içme oranlarında önemli azalmalar sağlandığı belirlendi.
Yapılan araştırma dünyanın en önemli kanser derneklerinden biri olan Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) tarafından “Bir Başarı” hikayesi olarak basına duyurulacak.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, tıp öğrencilerinin sigara, içme durumunun belirlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını belirterek, “geleceğin doktorları”nın sigara içmemelerinin önemli olduğunu söyledi.

21 kanser türünün etken maddesi

Türkiye'deki kanser hastalarının yaklaşık yarısında hastalığın sebebinin sigara olduğunu ifade eden İçli, “Halk arasında sigaranın sadece akciğer kanseri yaptığı bilinir. Oysa sigara 21 kanser türünün etken maddesidir. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigaraya bağlı oluşan kanserleridir. Bizim tedavi ile yok etmeye çalıştığımız sinekler, oysa asıl bataklık yerinde duruyor. En azından kendi evimizi temizleyelim dedik. Bunun yanında doktorun toplumda rol model olması da var. Sigara içen doktorun hastasına sigarayı bıraktırma inancı azalıyor” dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2007 yılında yaptıkları araştırmada, tıp öğrencilerinin sigara içme oranlarının çok yüksek çıktığını ifade eden İçli, “2007'de yaptığımız araştırmada öğrencilerin yüzde 25'i sigara içiyordu. Son sınıf öğrencilerinde ise bu oran yüzde 35'di. Sigara içenlerinde yüzde 60'ı fakültede sigaraya başlıyorlardı” diye konuştu.
Yaklaşık 40 yıldır kanser tedavileriyle uğraşan biri olarak bu durumun kendisini ve diğer arkadaşlarını çok rahatsız ettiğini ifade eden İçli, bu kapsamda fakülte bünyesinde bu işe gönül vermiş öğretim üyelerinin de desteğiyle Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Sigara ile Savaş Grubu'nu (AÜTF-SİSAG), kurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

En belirgin azalma kız öğrencilerde
 
 Bütün bu çalışmaların olumlu sonuçlarını 2009 ve 2012'de yaptıkları anketlerde gördüklerini ifade eden bu yıl içerisinde yaptıkları ve bin 737 öğrencinin ankette tıp öğrencilerinin 2007'de yüzde 25 olan sigara içme oranlarının yüzde 11'e indiğini, son sınıflarda ise 2007'de yüzde 35 olan sigara içme oranı yüzde 9'a indiğini kaydetti.
 Geçen yıl mezun olarak göreve başlayan tıp öğrencilerinin yüzde 9'unun sigara içtiğini ifade eden İçli, “Bu düşüş memnuniyet verici. En belirgin azalmada kız öğrencilerimizde, kızlarda sigara içme oranı 2007'de yüzde 22 iken bu oran yüzde 3'e, erkeklerde ise yüzde 29'dan 17'ye indi. Bu sonuçlar diğer fakültelere örnek olsun istedik” dedi. 

Haberin Devamı

Tartışmalı poster olarak kabul ettiler
 
 Yaptıkları anket sonuçlarını, dünyanın en önemli onkoloji kongrelerinden biri olan, Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği'nin 2012 kongresine gönderdiklerini ifade eden İçli, derneğin araştırmayı tartışmalı poster (POster Dıscussıon) olarak kongrede sergileyeceğini belirtti.
 Bu durumun çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden İçli, kongreye yetkililerinin “Tıp Öğrencilerinde Sigarayla Mücadelede Bir Başarı Hikayesi” olarak bunu 28 Eylül-2 Ekim 2012 tarihleri arasında Viyana'da basın açıklamasıyla duyuracaklarını kaydetti.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!