Güncelleme Tarihi:
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Gönül Tanır, bu hastalığın enterovirüs ailesine ait mikroplardan kaynaklandığını söyledi. Enterovirüs ailesindeki bazı virüslerin menenjite neden olabildiğine dikkati çeken Tanır, bu nedenle hastalığın iyi takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Yüksek ateş ve aft
Nadiren erişkinlerin de yakalandığı bu hastalığın, özellikle beş yaş altındaki çocuklarda daha sıklıkla görüldüğüne işaret eden Tanır, hastalığın özellikle kalabalık ortamlarda, kreşlerde, okullarda, ortak kullanılan havuzlarda bulaşabileceğini belirtti. Hastalığın 3-7 günlük kuluçka evresinden sonra yüksek ateş, ağzın arka kısmında aft, avuç içi, ayak tabanlarında hafif sulu ama su çiçeğinden farklı pembe kırmızı renkte döküntülerle kendini gösterdiğini anlatan Tanır, nadiren bacaklarda, kalçada ve genital organda da bu döküntülere rastlandığını söyledi.
Çocuklar yemek yiyemiyor
Bu bulguların beş gün içerisinde gerilediğini ifade eden Tanır, iz bırakmadan yaraların iyileştiğini, bu dönemde en büyük sıkıntının, ağız içindeki ağrılı aftlardan dolayı çocukların yemek yiyememeleri ve susuz kalmaları olduğunu belirtti. Çocukların bu nedenle halsiz düştüğüne ve kimi zaman hastaneye yatacak duruma geldiğine dikkati çeken Tanır, “Çok tehlikeli bir hastalık olmasa da bazı çocuklardaki yüksek ateş ciddi sorunlara neden olabilir” dedi.