Ayça Gözde Çetin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 15:22
HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, yaklaşan kış öncesi can dostlar için yardım çağrısı yaptı ve “Hayvanlar toplumun en zayıf halkası. Kış aylarında insanların biraz empati kurup bu hayvanlara yemek artıkları veya mama sağlamaları gerekiyor” dedi.
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte, sokak hayvanlarının yemek bulma ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılama imkânlarının zorlaştığına dikkat çeken Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, vatandaşlara ve belediyelere yardım çağrısı yaptı. Sokaktaki canlıların hayatta kalması için yardıma ihtiyacı olduğunu hatırlatan Sayılgan, “Hayvanlar toplumun en zayıf halkası. Kış aylarında insanların biraz empati kurup bu hayvanlara yemek artıkları veya mama sağlamaları gerekiyor. Öncelikle soğuk kış şartlarında sokak hayvanlarının barınabileceği yerlere ihtiyaçları var” dedi. Sayılgan’ın çağrısı şöyle oldu:
YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLEMEZ“Hayvanseverler genelde evlerinin çevrelerine, apartmanlarının önlerine kulübeler yapıyorlar. Fakat son zamanlarda o kadar emek verilip yapılan kulübeler hayvanlardan nefret eden kişiler tarafından kırılıyor. Bir de bunun üzerine vatandaşı tehdit ediyorlar. Kanuna göre sokaklar hayvanlarındır, yaşam hakkı ihlal edilemez. Biraz empati kursunlar. Kendileri aç, sokakta kalabilirlerdi.
DOSTLUK İLİŞKİSİ KURMAK GEREKİYORİnsanlar aç kaldığında para isteyebiliyor, yemek isteyebiliyor. Bir şekilde başının çaresine bakabiliyor ama hayvanlar toplumun en zayıf halkası aslında. Kış aylarında insanların bu hayvanlara yemek artıkları veya mama sağlamaları gerekiyor. Çünkü soğuklarda uzun süre aç kalan hayvanlar donarak ölüyorlar. Soğukla mücadele edebilmesi için iyi beslenmesi gerekiyor. Onları düşman gibi görmektense, korkmaktansa onlarla dostluk ilişkisi kurmak gerekiyor.”
KISIRLAŞTIR-AŞILAT-GERİ YERİNE BIRAKSokak hayvanlarının korunması için vatandaşlar gibi belediyelere de düşen görevlerin olduğunu belirten Sayılgan, “Kanunda belediyeler sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşılatıp, alındıkları yere geri bırakmakla’ yükümlendirilmiş. Bu hayvanların toplanıp barınağa tıkılması söz konusu değil. Bunu hem barınaklar kaldırmaz hem de sokak hayvanı popülasyonunu dengelemek için bu yanlış bir yöntemdir. Kısırlaştırılmış hayvanların kendi alanlarında yaşaması gerekiyor. Ayrıca belediyeler soğuk kış günlerinde gönüllülere mama yardımı yapabilirler. Şu an her şey çok pahalı. İnsanların da gücü yetmiyor” diye konuştu.
ARABAYI ÇALIŞTIRMADAN ‘KAPUTA VUR’Öte yandan birçok hayvanın ısınmak için arabaların motorlarına girdiklerine dikkat çeken Sayılgan, otomobil kullanan vatandaşlara çağrıda bulundu: “Soğuk havalarda ısınma ihtiyacı için arabaların kaputlarına giren hayvanlar var. Motordan çıkan sıcaklık nedeniyle kediler kaputlara girebiliyor. Bu soğuk günlerde arabamıza bir can sığınmış olabilir. Arabamızı çalıştırmadan önce mutlaka kaputa vurmalıyız. Yoksa hayvanlar motorda parçalanıp çok acı bir şekilde can verebiliyor.”