Sokaktaki çocuklara önlem almalıyız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Kurtoğlu, “Toplumsal koruyuculuğun azalması nedeniyle sokakta yaşayan çocuklarla ilgili alınacak her türlü tedbirin sağlıklı toplum için büyük önem taşıdığını” bildirdi.

TÜRKİYE ile UNICEF Türkiye Temsilciliği iş birliği ile geliştirilen ve Avrupa Birliği’nin mali ve UNICEF’in teknik desteği ile uygulanan ve Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Sokakta Yaşayan/Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli İl Eylem Planı Değerlendirme Çalıştayı” Ankara’da başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Kurtoğlu, dinamik bir yapıdaki topluma her geçen gün yeni paydaşların katılması nedeniyle 2006’da çalışmalarına başlanan il eylem planının etkin olarak uygulanamadığını kaydetti. Kurtoğlu, planın istenen düzeye gelebilmesinde tüm kurum ve kuruluşların iş birliğinin önemine işaret etti.

Toplumun koruyuculuğu

Çocukluk yıllarında ailesinin teşvikiyle aile ekonomisine katkı için sokakta çalıştığını anlatan Kurtoğlu, “Ancak o yıllarda toplumun koruyuculuğu ön plandaydı. Zamanla bu koruyuculuk azaldı. Bu nedenle sokakta yaşayan çocuklarla ilgili alınacak her türlü tedbir sağlıklı toplum için büyük önem taşıyor” dedi.

Kurtoğlu, hukuk, yerel yönetim, idare birimleri ile üniversitelerin sokakta yaşayan çocuklarla ilgili yapılacak eylem planları için çalıştığını dile getirerek, düzenlenen çalıştayın da tüm birimlerin faaliyetlerini birleştirme amacı taşıdığını bildirdi.

Faaliyetler 30 ilde sürüyor

SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars da yeni hizmet modelinin Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Mersin’de uygulandığını, çocuk ve gençlik merkezleri aracılığıyla 30 ilde faaliyetlerin sürdürüldüğünü anlattı. Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklarla ilgili sorununun çözümü için tüm kuruluşlarının katıldığı bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu anlatan Kars, “Sokakta mendil satma, cam silme, para toplama; beraberinde pek çok sıkıntıyı getiriyor. Çocukların ailelerin geçim kaynaklarından biri olması çok ürkütücü” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!