Güncelleme Tarihi:
Sokaklarda satılan sütten yapılan yoğurdun zararlı mikroorganizmalar içerebileceği, bu yüzden sütün güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Ankara Üniversitesi (AÜ) Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, yoğurdun, içerdiği mineral, vitamin ve diğer besin ögeleri açısından son derece faydalı olduğunu söyledi. Artık, “Ev tipi veya endüstriyel yoğurt arasında yapılan işlemlerde, dolayısıyla besin içeriğinde temelde bir farklılık bulunmuyor. Sanayi üretimi yoğurt yapımında sadece süt ve yoğurda dönüşümü sağlayan yararlı bakterilerden oluşan kültür (yoğurt mayası) kullanılıyor” dedi. Sütün temin edildiği hayvanın bulaşıcı hastalıklara yakalanması, iyi yemlerle beslenmemesi ve sütün hijyen kurallarına aykırı şekilde elde edilmesi halinde hastalık yapıcı mikroorganizmaların süte geçebileceğini dile getiren Artık, “Bu koşullarda üretilen sütten elde edilecek yoğurt da güvenli olmaz. Her şey uygun olsa bile sağım sonunda çiğ süt, uygun koşullarda muhafaza edilmez ve nakli yapılmazsa insan sağlığına zararlı hale dönüşebilir” diye konuştu.
‘YASA DIŞI ÜRÜN EKLENİYOR’
Sokak sütü satışlarının denetimsiz olduğunu savunan Artık, şunları aktardı: “Çiğ sütün ve yoğurdun bozulmaması, yoğunluğunun artırılması için yasal mevzuata aykırı ürünler kullanılabiliyor. Bunlara örnek olarak çamaşır sodası, jelatin ve melamin verilebilir. Bu gibi durumlar insan sağlığını tehdit ediyor, tüketiciyi ekonomik olarak kayba uğratıyor. Tüketiciler, aldatılmamak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kontrol ve denetimine tabi olan yerlerden ürün almalı. Yoğurdun üretimi ister evde, ister fabrikada olsun, sütün temininden yoğurdun yapımına kadar geçen her evrede her türlü gıda güvenliği uygulamaları sağlanmış olmalıdır.”
PARMAKLA KONTROL RİSK OLUŞTURUYOR
AÜ Gıda Güvenliği Enstitüsüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli de “ev tipi yoğurt daha sağlıklıdır” şeklinde bir algı olduğuna işaret ederek, “Hangi hayvandan hangi koşullarda elde edildiği belli olmayan sokak sütlerinde hiçbir yasal denetim uygulanmıyor. Üstelik bu ürünler ‘organik’ denilerek daha pahalıya satılıyor” diye konuştu. Şireli, sütten yoğurt yapılırken ev ortamında parmakla sıcaklık kontrolü yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“El hijyenine dikkat edilmemişse, süte geçen mikroorganizmalar yoğurt üretimi boyunca hızla gelişir, çoğalır ve insan sağlığı için risk oluşturur. Evde kullanılan tencere ve kaşık gibi ekipmanların ticari üretimindeki gibi steril olması mümkün değil. Evde üretilen yoğurtta hastalık yapıcı mikropların gelişimi her zaman mümkündür. Endüstriyel yoğurtlarda, daha steril ortamlarda üretim gerçekleştirildiği için risk daha düşüktür. Bu tarz yerlerde sağlık açısından her türlü risk unsuru mutlaka analiz edilir. Sütte antibiyotik bulunursa, bu kesinlikle yoğurda işlenmez.”