Sokak levhaları değişmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Sokak levhaları değişmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 00:00

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları kapsamında Başkent’te yeniden adlandırılan mahalle, cadde, sokak numaraları Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve vatandaşları karşı karşıya getirdi. Yeni numaraların yer aldığı levhaların dikildiği ilk semt olan Emek’te vatandaşlar belediye görevlilerin diktiği levhaları söktüler.

ADRESE Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları kapsamında Başkent’te yeniden adlandırılan mahalle, cadde, sokak numaraları Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve vatandaşları karşı karşıya getirdi. Vatandaşlar yıllarca kullandıkları sokak numaralarını geri isterken, belediye yetkilileri bu işlemin keyfi bir uygulama olmadığını, 2006 yılında çıkan "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik" gereğince yapıldığı söylediler.

Büyükşehir Belediyesi Trafik Daire Başkanı Ender Kaplan Başkent genelinde toplam bin 925 cadde 420 mahalle ve 24 bin 644 sokağın numaralarının değiştirildiğini ve yeni levhaların monte edilmeye başlandığını söyledi. Ankara genelinde büyük bir adres veritabanı oluşturmak için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve İçişleri Bakanlığı’nın ortak kararı neticesinde çıkan kanuna dayanarak bu değişliklerin yapıldığının altını çizen Kaplan çalışmaları şöyle anlattı:

"Bir mahalleye girince birden fazla aynı numaralı sokak ya da caddeyle karşılaşıyorduk. Bu büyük sorun yaratıyordu. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde aynı olan bu numaralar karışıklığa ve sıkıntıya yol açıyordu. Biz altı aylık bir çalışma sonucunda tüm cadde ve sokak numaralarını değiştirdik her mahalleye de bir numara vererek bunları TUİK’e ilettik."

75 BİN YENİ NUMARA

Değişen cadde ve sokak numaralarının yeni levhlarının Çankaya’da monte edilmeye başlandığını söyleyen Kaplan, bu noktada bazı vatandaşlarla sorun yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Yeniden numalandırma çalışmasını bitirdiğimiz için levha monte etmeye başladık. Ankara genelinde toplam 75 bin levha değiştirilecek . Çalışmaya Çankaya’dan başladık ve bin yeni levha diktik. Ancak vatandaşlar tabela değişikliğine alışmadıkları gerekçesiyle bizim diktiğimiz levhaları söküyorlar ya da tahrip ediyorlar. Çalışan işçilere zorluk çıkarıyorlar. Şunu anlamalılar ki o levhaları kendi isteğimiz doğrutusunda dikmiyoruz. Kanun bize ’yap’ diyor. Biz de uyguluyoruz."

LÜTFEN YENİ NUMARALARA ALIŞIN

Kaplan, numarataj sistemiyle vatandaşın kamu kurumlarıyla olan ilişkileri daha düzenli hale geleceğini de vurgulayarak," Vatandaşlardan yeni sokak numaralarına alışmalarını ve yeni levhalara zarar vermemelerini rica ediyoruz. Mağdur olmamaları için tüm apartman kapılarına yeni cadde, sokak ve mahalle numaralarının yer aldığı stickerlar yapıştırıyoruz. Yeni adreslerini bankalara ve resmi kurumlara da bildiriyoruz" şeklinde konuştu. Kaplan ayrıca, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yıl sonuna kadar yeni numaralandırılan cadde ve sokakların tümüne yeni levhalar dikileceğini de sözlerine ekledi.

EMEK SAKİNİ YENİ NUMARALARI SEVMEDİ

Numarataj sistemi kapsamında sokak levhaları değişen ilk semt Emek olurken, değişen sokak numaraları esnafı isyan ettirdi. Değişen adresler yüzünden büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten esnaf, numara değişimlerine anlam veremediklerini söylediler. Taksici Kenan Moral değişiklik yapılmadan önce vatandaşların yeteri kadar bilgilendirmediğini iddia ederek "Yapılana bir anlam vermek imkansız. İki gündür doğru dürüst çalışamıyoruz. Böylesine önemli bir değişiklik nasıl olur da önceden haber verilmez" dedi. Aynı sokakta bulanan bir inşaat firmasının yetkilisi ise "Bize hergün onlarca teminat mektubu, ihale teklifi ve senet geliyor. Bunları sağlıklı olarak elimize geçmemeye başladı. Bir şirketin adres değiştirmesi kolay bir iş değildir" şeklinde konuştu.

NUMARATAJ SİSTEMİ NEDİR

SOKAK numaralarındaki değişikliği 31 Temmuz 2006 tarih ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik" gereğince yapılıyor. Bu uygulama ile her belediye kendine bağlı mahallei cadde ve sokakları numarataj sistemi ile numaralandıracak. Böylece aynı semtte birden fazla aynı numaraya sahip cadde sokak ya da mahalle olmaması hedefleniyor. Yetkililer bu çalışmalar bittiğinde oluşacak yeni veritabanı sayesinde kurumlar arası iletişimin daha sağlıklı olacağını, ikametgah belirleme ve belediye hizmetlerinin yürütülmesi gibi işlemlerin daha hızlı yapılacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!