Güncelleme Tarihi:
* Projenin adı ilgi çekici... Neden Me-How?
Hayvanlar ile arkadaşlığım çok küçük yaşta başladı, ilk öğretim hayatımdan itibaren evimden hiç hayvan eksik olmadı. Kedilerim, köpeklerim, balıklarım ve kuşlarımla büyüdüm. 2011 yılında bir organizasyonda en az benim kadar hayvan delisi İrena Selma Kırcalı ile tanıştım. O günden bu yana birlikte hayvan dostlarımıza ve SAHİPSİZ olan her canlıya çözümler üretmeye çalışıyoruz. Projemize kedi, köpek seslerinden esinlenerek Me-How? adını verdik. Bugüne kadar “Sen de yardım edebilirsin, sen de hayat kurtarabilirsin” dediğimiz kişilerden, “Ben?... Nasıl?...” şeklinde cevaplar aldığımız için bu ismi verdik. Bu projeyle şehirlerdeki muhtaç sokak hayvanları adına yapılan çalışmaları; bilişim teknolojilerinden destek alarak düzenli, kontrollü ve yeterli hale getirmeyi hedefliyoruz.
* Ekibinizde kimler var? Kaç kişi çalışıyorsunuz projede?
Projeye başladığımız günden bu yana arkadaşlarımız en büyük destekçimiz oldu. Karşılaştığımız her sorun; alanında uzman arkadaşlarımızın yardımıyla çözüldü. Me-How? Projesi’ne inanan gönüllülerimiz bizleri asla yalnız bırakmadı. Biz çok kalabalık bir aileyiz. Me-How’a inanan herkes bizim ekibimiz içinde yer alıyor.
* Me-How? Projesi ile şehirlerdeki muhtaç sokak hayvanları adına yapılan çalışmaları bilişim teknolojilerinden destek alarak düzenli, kontrollü ve yeterli hale getirmeyi amaçladığınızı söylüyorsunuz. Bu nasıl gerçekleşecek?
Me-How? projesi 2012 yılından bu yana genç beyinler tarafından titizlikle ihtiyaç tespitleri ve anketler doğrultusunda Ar-Ge çalışmaları yapılarak geliştirilen bir proje. Türkiye’nin sokak hayvanları yararına yürütülen ilk ve tek bilişim destekli sosyal sorumluluk projesi olan “Me-How?” Microsoft, Google, Amazon, Coca Cola, Habitat kalkınma, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve bir çok kurum ve de kuruluşun desteği ile Microsoft Ankara’da yapılan Startup Weekend yarışmasında derece almıştır. Projemiz Birleşmiş Milletler-Kalkınma Programı basın bülteninde yayınlanmıştır.
SOKAK HAYVANLARIYLA ENGELLİLERİ BULUŞTURACAĞIZ
* Sokak hayvanlarının terapi köpeği olarak eğitilip ülkemizde yeni olan “Animal AssistedTherapy” engelli insanlar için hayvan destekli terapi uygulamasında çalıştırılması da bu projede var değil mi? Bunu nasıl yapmayı planladınız?
Ortak görüş olarak sahipsiz hiçbir canlı olmaması gerektiğini düşünüyor ve buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sokaklarda yaşam savaşı veren, kimse tarafından sahiplenilmeyen ve hayatını idame ettiremeyen hayvanları kurmayı planladığımız doğal yaşam parkında; alanında uzman kişiler ile tam gün rehabilitasyon ve eğitime tabi tutup, yetiştirdiğimiz hayvanları engelli vatandaşlarımız ile buluşturmayı hedefliyoruz.
* Me-How? Projesi’nin bilişim destekli hayvan koruma ve kurtarma projesi olduğunu söylüyorsunuz. Hayvanlar, bilişim ve bilgi teknolojileri nasıl bir arada toplanacak?
Tüm hayvanseverlerin kolaylıkla kullanabileceği bir simülasyon platformu oluşturup; çocukların, yetişkin bireylerin ve çeşitli nedenlerden dolayı hayvanlarla yakın temas kuramayan kişilerin dahi sokak hayvanlarına yardım edebilmelerini ve bunu yaparken de eğlenebilmelerini sağlayacağız. Oluşturulan simülasyon ile destekçiler yardımlarının hangi amaçlar dahilinde nerelerde kullanıldığını da online olarak takip edebilecekler.
HAYALİMİZ DOĞAL YAŞAM PARKI VE SİMÜLASYONU
* Avrupa ülkelerinde hayvanlar için doğal yaşam parkı projeleri olduğunu biliyoruz. Siz de kimsesiz hayvanlar için Doğal Yaşam Parkı oluşturmayı hedefliyorsunuz. Bu konuda mali desteği nasıl sağlayacaksınız?
Bizler, bünyesinde kimsesiz hayvanlar için oluşturulacak bir Doğal Yaşam Parkı ve Doğal Yaşam Parkı simülasyonu bulunduran Me-How? projesi ile sorun olan kaynak kıtlığına ek mali destek sağlanmasını amaçladık. Çocuklar ve yetişkinler oyunlar ile eğlenip aynı zamanda eğitilirken kimsesiz hayvanlara da yardım edebilecekleri bir platforma daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyoruz.
* Fakat elbette ki simülasyon ve doğal yaşam parkının kuruluş aşamasında sponsor desteklerine ihtiyacımız var. Ankara’da sokak hayvanlarının durumu nedir? Bize biraz bilgi verebilir misiniz? Size bu projede Belediyeler STK’lar destek oldu mu?
Ankara ilçelerinde yapılan son araştırmalar sonucunda sağlanan verilere göre yerel kuruluşlar ve STK’ların himayesinde bulunan hayvan barınakları, rehabilitasyon merkezleri ve bakım evlerinde ki sahipsiz hayvan sayısı çok fazladır. Son tahminlere göre sokaklarda kimsesiz ve muhtaç sahiplendirilebilecek ya da topluma kazandırılabilecek hayvanların sayısı da evcil hayvanların 4 katına ulaşmıştır. Mevcut olan barınaklardaki yetersizlik (kontenjan, alan, hekim, tıbbi malzeme, destekçi) bu hizmetlerin yeterli olmaması ve bakım evi sayılarının artmasını sağlayacak kaynakların kıt olması verilen hizmetin yetememesine sebep oluşturuyor. İşbirliği içinde çalışmalar yürüttüğümüz ve bize manevi destekte bulunan, yanımızda olan STK’lar var. Projemizi sunduğumuz gerek belediyeler gerekse özel firmalar kaynak kıtlığı dolayısıyla elimizden tutamadılar. Biz de projemize destek oluşturacak, en azından bakımını üstlendiğimiz hayvanların tedavi, aşı ve beslenme giderlerini karşılayabilecek MeHow Shop’u kurduk.
* Me-How? ekibi şimdiye kadar çeşitli organizasyonlarda bulundu bunlardan bahsedebilir misiniz? Buradan elde ettiğiniz gelirle neler yapıyorsunuz?
Me-How ekibi birçok seminer, konser, kermes, festival ve şenlik ile hayvanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Organizasyon gelirleri ile Ankara’nın birçok ilçesinde ve ülkenin çoğu il ve ilçelerinde besleme, aşılama, kısırlaştırma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler Park Me-How? ile sonuç verecek, sokaklar hiçbir canlıya zarar verilmeden hayvansızlaştırılacak. Me-how? Park’ta alışılmış barınak görünümünden çok uzak, temiz ve steril bir ortam yaratılacaktır. Aynı zamanda sosyal bir tesis olacak. Me-How’a katılmak veya yardım etmek isteyenler projectmehow@gmail.com adresinden iletişime geçebilirler.