Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu’nun “riskli alan” ilanının ardından evlerini boşaltan yaklaşık 300 hane nedeniyle daire başına düşen yakıt miktarı artan ve ayazda kalan Namık Kemal Mahallesi sakinlerinin, yakıt giderleri konusunda açtığı dava sonuçlandı. Kamu Konutları Kanunu ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 294 numaralı tebliğine dayanılarak açılan ve yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlanan dava gereğince, devlet lojmanlarının yer aldığı Saraçoğlu’nda boş kalan konutların yakıt giderleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanacak.
FATURAYI BİZE KESTİLER
Evlerini boşaltanlar nedeniyle kişi başına düşen yakıt miktarını karşılayamadıkları için çoğu zaman doğalgazlarının kesildiğini ve dondurucu soğuklarla başa çıkmaya çalıştıklarını söyleyen mahalleli, “Yaklaşık 300 hane burayı terketti. Saraçoğlu’nda kalan 100’e yakın haneyi ısıtmak için boş kalan konutların da yakıt giderlerinin faturasını bize kestiler. Bizler bu yükün altından kalkamayınca da doğalgazımızı kestiler. Lojmanlarda, aylardır sağlıklı bir ısınma söz konusu olmadığı için kömür ve elektrik sobalarıyla ısınmaya çalıştık. Daire başına gelen, 600 ile 900 lira arasındaki elektrik faturaları canımızdan bezdirdi” dedi.
YASAL SÜRE BEKLENMESİN
Kararın gereğinin yapılması için yasal sürenin 30 gün olduğunu ancak, Saraçoğlu sakinlerinin soğukla imtihanının, yasal süre beklenmeksizin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirten Avukat Asım Özcan da, “Kamu lojmanlarının bulunduğu Saraçoğlu’nun riskli alan ilan edilmesinin ardından üç dava açtık ve davaların üçü de iptal kararıyla sonuçlandı. Danıştay’ın, Bakanlar Kurulu’nun verdiği riskli alan kararını iptal etmesine rağmen, evlerini boşaltmayan yaklaşık 100 hanede kış aylarında, ayazda yaşamaya mecbur bırakıldı” diye konuştu.
SARHOŞLARIN EVİ OLDU
Kararı dört gözle beklediklerini ve soğukla mücadele etmekten yorulduklarını söyleyen mahalle sakinleri, boş kalan konutların sarhoşların, evsizlerin ve uyuşturucu bağımlılarının mekanı olduğunu belirtti. Kentin en merkezi bölgesinde akşamları dışarı çıkmaktan korktuklarını belirten mahalleli, “Riskli alan iptaline rağmen lojmanların tahsisleri yapılmadı. Soğukla mücadele ederken bir taraftan da mahallenin sorunlarıyla boğuştuk. Belediye hizmetleri aksamaya başlarken, devlet tarafından görevlendirilen personelin birçoğunun işine son verildi. Perişan bir halde yaşarken hukuk mücadelemizi vermeye devam edeceğiz” dedi.