Sofralardan tam doymadan kalkın

Güncelleme Tarihi:

Sofralardan tam doymadan kalkın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 01:36

Yemek yeme alışkanlığının Ramazan ayında yanlış bir hale dönüştüğünü belirten Doç. Dr. İsmet Özaydın, “Sofradan tam doymadan kalkmalı” dedi.

Haberin Devamı

Ramazan ayında beslenme ile ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Doç. Dr. İsmet Özaydın, sanıldığının aksine çok yemek yemenin daha fazla acıkmaya neden olacağını söyledi.
Özaydın, özellikle protein içeren gıdalar alınması gerektiğini vurgulayarak, “Aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıdalar sonrasında mide asit salgısını ve safra salgısını aşırı artıracağı için yemek sonrası sindirim bozukluklarına ve mide ağrılarına sebep olabilir. Posalı gıdalar fazla tüketilmeli; mide, bağırsak sisteminin rahat çalışması sağlanmalıdır” dedi.

MUTLAKA ARA ÖĞÜNLER YAPILMALI

Yemek alışkanlığının Ramazan ayında yanlış bir hale döndüğünü belirten Özaydın, yemek yemenin geniş bir zaman dilimine dağıtılırsa vücudun daha rahat tolere edeceğine dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu:
“Mümkünse sofradan tam doymadan kalkmalı ve ara öğünler yapılmalıdır. Şu unutulmamalıdır ki posalı gıdalar, sebze yemekleri, salatalar ve hurma gibi meyveler daha az acıktırır. Reflüsü olan hastalar kızartmalar, salamuralar ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durmalı. Kahve ile çay da reflüyü artıran içeceklerdir, sahurda kesinlikle içilmemeli.

Haberin Devamı

BOL MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ

Ramazan ayında bağırsak tembelliğini önlemek için bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Bunlara ek olarak bol hareket etmek, mide bağırsak sisteminin de hareketini arttıracaktır. Yeşil sebzelerden yapılan salatalar, meyve olarak da kayısı, üzüm, kiraz gibi meyveler tercih edilmelidir. Ramazan ayı vücudumuzu ve ruhumuzu dinlendirerek kendimizi yenilediğimiz ay olması gerekirken aşırı ve kontrolsüz gıda tüketerek kendimize zulmettiğimiz ay haline dönüşüyor Çok yemek yemenin acıkmayı ve iştah hormonunu daha çok arttırdığını unutmamalıyız. Hareket etmeyi, hareketsizliğe tercih etmeliyiz.”

SAHURDA TAHİN TOK TUTUYOR

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, iftar sonrasından yatana kadar ve sahurda bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurgulayarak, “İftarda susuzluk hissi ile asitli içecekler tüketilmemeli” dedi. Selçuk, sahurda yenen tahinin tok tutucu özelliğine dikkat çekerek, “Tahin pekmez birlikte vitamin mineral ve enerji deposudur. Yağdan da zengin olan susam yağından meydana gelen tahinin tok tutucu özelliği vardır. Pekmez ile karışınca mide için zararsız hale gelecek ve sindirim için sıkıntı yaratmayacaktır. 1-2 tatlı kaşığı ölçüye dikkat ederek alınması fayda sağlar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!