Sof kumaşını canlandıracak köy projesi

Güncelleme Tarihi:

Sof kumaşını canlandıracak köy projesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 15:56

Ankara Sof Çalıştayı’na katılan MEB Mahmut Özer, ‘köy yaşam merkezi’ çatısı altında hem Ankara keçisi üretmeyi hem de dokuma atölyelerinde üretilecek sof kumaşını yurt dışına ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, Ankara tiftik keçisinin yününden elde edilen ve özgün bir materyal olan sof kumaşını ticari, ekonomik, tarımsal ve sosyolojik olarak gündeme getirmek, hatırlatmak, itibarını kazandırmak ve ihya etmek amacıyla düzenlenen Ankara Sof Çalıştayı’na katıldı.Özer, “Bugün ki çalıştayda, nasıl Şırnak’ta ‘Şal Şepik’ kumaşında yaptıysak aynı mekanizmayı izleyerek Sof Kumaşı’nda üretime, inovatif yaklaşımlarla geliştirme ve en önemlisi yurt dışına ihraç etme ile ilgili bakanlık olarak her türlü insiyatifi alacağız” diye konuştu.

Sof kumaşını canlandıracak köy projesi

HER OKULA HALK EĞİTİM

Köy yaşam merkezlerinin de üretimin ekonomiye yansıtma amacıyla kurulduğunu dile getiren Bakan Özer, şöyle konuştu: “Her köy okulunun içerisinde bir halk eğitim merkezi kurduk. İstedik ki o köyde yaşayan vatandaşlarımız tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili, günlük yaşam becerileriyle ilgili talep ettikleri her türlü eğitimi ilçeye gelmeden, şehre gelmeden köyünden alabilir. Şu ana kadar 2 bin tane köy yaşam merkezimizde, 147 bin vatandaşımız eğitim almış. Daha önceden sıfırdı çünkü oraya hizmet gitmiyordu. İşte sof kumaşıyla ilgili bugün yapmak istediğim hedef; bir merkez kurmak, bir köy yaşam merkezi kurmak, orada keçileri üretmek, yetişmesini sağlamak, mesleki eğitim genel müdürlüğüne bağlı olarak o süreçlerin tüm takibini yapmak ve halk eğitim merkezi üzerinden de üretimlerini, tüm dokuma atölyelerini kurarak vatandaşların oraya ilgisini çekmek. Aynı zamanda bir işletmeyle birleştirerek oradan çırak kalfa olarak köylerimizin çalışabilirliğini sağlamak ama üretilen ürünleri yurt dışına ihracat etmek. Millî Eğitim Bakanlığı olarak bunu bir tarihi sorumluluk olarak alıyoruz.”
Çalıştaya, Bakan Özer’in yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da katıldı.

BAKMADAN GEÇME!