Sof kumaşı yeniden hayat buldu

Güncelleme Tarihi:

Sof kumaşı yeniden hayat buldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2022 16:05

Ankara tiftik keçisinin uzun ve parlak liflerinden dokunarak elde edilen tarihi sof kumaşı, Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi önderliğinde yapılan Ar-Ge ve pazarlama faaliyetleri sayesinde gündelik kıyafetlerde yeniden hayat buldu. Merkez Müdürü Gürkan Hazar, “Daha profesyonel anlamda atölyeler kurulup, bunların pazarlanması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Osmanlı padişahlarının ve saray eşrafının vazgeçilmezi olan, Ankara tiftik keçisinin uzun ve parlak liflerinden dokunarak elde edilen sof kumaşı, Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi önderliğinde yapılan Ar-Ge ve pazarlama faaliyetleri sayesinde gündelik kıyafetlerde yeniden hayat buluyor. İlk başta başarılı olamadıklarını anlatan Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gürkan Hazar, “Siirt Eruh Halk Eğitim Merkezi’nden çok ciddi destek aldık. Oradan ustalar getirdik ve burada arkadaşlarımıza bu eğitimleri verdiler. Biz esasen onlardan öğrendik başlangıcını ve sonrasında biz geliştirdik” dedi.

Sof kumaşı yeniden hayat buldu

DOKUNMA FORMUNU YENİDEN BULDUK

Haberin Devamı

Hazar süreci şöyle anlattı: “Maalesef arşivlerimizde bu kumaşın nasıl dokunduğuyla ilgili herhangi bir veri yok, bilimsel bir veri yok. Literatür taramaları yaptık ama nasıl yapabileceğimizle alakalı bilimsel bir veri elde edemedik. Yaklaşık üç yılık yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları sayesinde biz bu kumaşın dokunma formunu yeniden bulduk. Modülümüz yoktu. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde sof kumaşı üretim modülünü hazırlayıp, onaydan geçirdikten sonra şu anda yayınlanıyor. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı bin tane halk eğitim merkezimiz var.

Sof kumaşı yeniden hayat buldu

PROFESYONEL ATÖLYELER KURULMALI

Bu kumaşı yapmak isterlerse bizim hazırladığımız modüle göre bu eğitimi verebilirler. Güdül, Ayaş ve Çamlıdere'den biz iki tane kursiyer getirdik. Eğitici eğitimlerini yaptık ve istihdam garantili kurslar açtık. Bu arkadaşların dört ay süren 400 saatlik eğitimlerini tamamladık. Oluşturmuş olduğumuz atölyelerde şu anda eğitim veriyorlar. Atölyemizin kapasitesi ile alakalı olarak ürettiğimiz ürünlerin tümü talep görüyor ve maalesef yetişemiyoruz. Daha profesyonel anlamda atölyeler kurulup, bunların pazarlanması gerekiyor. Bunun içinde bizim elimizde bilgi var, bunu paylaşmaya hazırız.” İHA

BAKMADAN GEÇME!