Güncelleme Tarihi:
Kış kâbusu kömür sobası can almaya devam ediyor. Çubuk’ta, ailesiyle birlikte yaşayan 30 yaşındaki Murat Aktaş’ın hafta sonu odasındaki kömür sobasından sızan gazdan zehirlenmesinin ardından Ankara Hürriyet, soba zehirlenmelerinin nedenlerini mercek altına aldı. Yetkililer; soba zehirlenmesine bağlı ölümlerin bakımsız bacalar, gereğinden fazla kömür kullanımı gibi sebeplerle gerçekleştiğini belirtiyor. Soba satıcıları ise baca temizliğinin yanı sıra, soba ile kurulumunda kullanılan malzemelerin kaliteli olmasına dikkat çekiyor. Kömür sobası kullanan vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyaran Ulus’taki tarihi Sobacılar Çarşısı esnafı şunları söyledi:
BORULAR KISA TUTULMALI
‘Çarşıda doğdum’ diyen esnaf Bekir Sökmez: “Üç şey çok önemli; yanan kömüre kömür eklenmemeli, boru kısa tutulmalı, bacaya ‘fırfır’ dediğimiz rüzgar gülü baca pervanesi takılmalı. Evin daha fazla ısınması için boruların uzun tutulması hiç sağlıklı değil. Borular uzun olmamalı. Sobaya kömür eklerken, içinde yanan kömürün tamamen bitmesi beklenmeli; aksi takdirde zehirlenme riski artar.”
MERDİVEN ALTI SOBA KULLANMAYIN
50 yıldır sobacılık yapan Ferhat Yazıcı: “Sobalar elektronik bir ev aleti değil, kullanırken çok dikkatli olunmalı. Her şeyden önce merdiven altı üretilen sobalar kullanılmamalı. Kalitesiz sac ve dökümden yapılan bu sobalar, kapanmış eski bir markanın etiketiyle satılıyor. Ucuz soba alınırken mutlaka üzerinde yazılı markanın fabrika üretimi var mı kontrol edilmeli. Olabilidiğince merdiven altı üretilen sobalar tercih edilmemeli.”
GECE KÖMÜR ATMAK RİSKLİ
Babadan kalma dükkanda 40 yılı aşkın süredir soba imalatı ve satışı yapan Şakir Sepetçioğlu: “Alınan soba kesinlikle hatasız olmalı. Bacalara kış öncesi temizlik ve bakım yapılmalı. Sobaya gece de yansın diye kömür atmak çok riskli. Herkes uyuduğu için sobadan çıkacak duman fark edilemez. Tavsiyemiz, uykuya yakın saatlerde kömürün daha yavaş yanmasını sağlamak için sobanın kapağında az bir aralık bırakılması ya da kömür yerine odun atılması.”