Güncelleme Tarihi:
Ankara’da artan hava sıcaklıklarıyla beraber sayıları artan sivrisinekler, vatandaşların öncelikli sorunu olmaya devam ediyor. Uçkunlara (sivrisinek,karasinek vb) yönelik ilaçlama çalışmalarında belediyelerin organize ve bütünsel bir çalışma yürütmesi gerektiğini dile getiren TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük, “Bir belediye daha yoğun, diğer belediye daha az ilaçlama yapıyorsa etkili bir sonuç beklenemez” dedi. Uçkunlarla mücadelede kesin ve doğru çözüm alabilmek için ilaçlama çalışmalarının sivrisineklerin yumurtlama dönemi olan mart ayı gibi yapılması gerektiğini belirten Küçük, sivrisinek ile mücadelede atılacak olan adımları şöyle sıraladı:
SİNEKLERİN BAĞIŞIKLIK KAZANMASINA NEDEN OLUR
“Ankara’da yaz aylarında ve sonbaharın ilk günlerinde öne çıkan konulardan biri de sivrisinek ve uçkunlarla mücadele sorunu oluyor. Hem Ankara Büyükşehir Belediyesi hem de ilçe belediyeler uçkunlarla mücadelede gerekli ilaçlamaları ve çalışmaları gerçekleştiriyor fakat ilaçlama noktasında özellikle dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunuyor. Bu mücadelede en önemli etken, önlemin başta yani sivrisinek popülasyonu yumurtlama dönemine girmeden alınması. Sinekler ilk olarak, durgun sularda yumurtladığı için mücadeleye bahar aylarında (mart, nisan) başlamak doğru olacaktır. Buna Ankara’da Gölbaşı, Kurtboğazı ve Bayındır Barajı’nı örnek verebiliriz ilk olarak bu aylarda o alanlara yönelik ilaçlama gerçekleştirilmelidir. Bir diğer nokta, ilaçlamada kullanılacak olan konsantrasyon ayarıdır. Belediyeler bu ilaçların konsantrasyonunu iyi ayarlamalı, kullanılan ilaç türü, etken maddesi her iki yılda bir değiştirilmelidir. Aksi takdirde, sürekli olarak kullanılan ilaçlar sivrisineklerin bağışıklık kazanmasına neden olur. İlaçlama uygun zamanda, doğru dozajda ve uygun hava koşullarında yapılmıyorsa faydadan çok zarar getirir. Örneğin, rüzgârlı havalarda çok gerekmedikçe ilaçlama çalışması yapılmamalıdır, çünkü rüzgârın yönü bile önemlidir. Aynı şekilde ilaçları depolama da çok önemli. Alınan ilaçlar belli bir koşulda muhafaza edilmezse bir süre sonra etkinliğini yitirir. Kısaca bilinçsiz ilaçlama, hem çevreye hem de ekonomiye zarar verir.”
BİLİNÇSİZ İLAÇLAMA BAL ARILARINI ETKİLER
Plansız bir biçimde gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarının diğer canlılara da zarar verdiğini söyleyen Küçük, “Bilinçsizce ve dozajında yapılmayan ilaçlamalar bal arılarının ölümüne, çiçek ve bitkilerin zarar görmesine sebep olabilir. Mücadelede ilaçlama yapılan saat de önemlidir. Genellikle insanların yoğun olmadığı gece ve tan vakitlerinde ilaçlama yapılmalı, vatandaşlara önceden ilaçlama yapılacağı duyurulmalıdır. En önemlisi, ilaçlama çalışmalarında belediyeler organize ve bütünsel bir çalışma yürütmelidir. Bir belediye daha yoğun, diğer belediye daha az ilaçlama yapıyorsa etkili bir sonuç beklenemez. Bizler oda olarak ilaçlama çalışmaları noktasında belediyelere çeşitli eğitimler vermekteyiz ve bu noktada üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” dedi.
28 TEMMUZ 2023