Sıtmada korkutan gerçek

Güncelleme Tarihi:

Sıtmada korkutan gerçek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2015 01:46

Son dönemde iki kabin görevlisi, bir de iş adamının sıtmadan dolayı yaşamını yitirmesi gözleri bu hastalığa çevirdi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Ankara Hürriyet’e bilgi veren Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, bu hastalık nedeniyle dünyada yılda 580 bin ölüm meydana geldiğini, ancak ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini bildirdi. Hatipoğlu Hürriyet’e şunları söyledi:
Sivrisinek sokmasıyla insandan insana bulaşan enfeksiyon hastalığı sıtma nedeniyle dünya genelinde yılda 580 bin kişi hayatını kaybediyor. Sıtmanın görüldüğü ülkelere giden vatandaşlarımıza ücretsiz olarak koruyucu tablet veriyoruz. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızını ilacı kullanıp kullanmadıklarını bilmiyoruz. Hastalık Tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlar ve ölümle sonuçlanıyor. Dünyada yılda 190 milyon kişi sıtmaya yakalanıyor ve bunlardan yaklaşık 580 bini hayatını kaybediyor.

UÇAKLAR İLAÇLANMALI

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Adabilim Dalı Öğretim Üyesi Recep Akdur ilaçların yüzde yüz koruyucu olmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Ancak bu ilaçlara seyehate çıkmadan belli bir süre önce başlanması lazım. İlaca dirençli türler de var. Bunlardan daha önemlisi toplumda sıtmaya gerekli önem verilmiyor. Böyle olunca sıtmaya yakalanan kişilerin, hatta bu kişileri kontrol altında tutmaya çalışan doktorların bile aklına ilk olarak Mers, Sars ve Ebola geliyor. Oysa yılda 500 ila 800 bin arasında ölüme neden olan sıtma akla gelmiyor. Tedaviler geç başlıyor ve geç kalınıyor. 17 Batı Afrika ülkesinde ölümcül sıtma yaygın. Buraya giden her yabancı uçak, havalanmadan önce mutlaka sivrisinek ilaçlaması yapmalı. Böylece hem sineklerin Türkiye’ye taşınması hem de uçakta yolculuk yapanları ısırması engellenmiş olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!