Saygı ÖZTÜRK
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 00:00
Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nda (OKS) diploma notunun etkisini artırmak amacıyla öğrenciye "şişirme not" verilebileceği kuşkularına karşı Milli Eğitim Bakanlığı da önlem aldı. Önlemler arasında sınavda soru sayısının 5’den az olmaması, bir sınavın aynı okulun tüm sınıftaki öğrencileri için ortak uygulanması da yer alıyor.
ORTAÖĞRETİM Kurumları Sınavı’nın (OKS)kaldırılıp Anadolu liseleri, Fen liseleri başta olmak üzere bazı okullara girişin ilköğretimde yapılacak sınavlar, öğrencinin diploma notu ve davranış notuna göre belirlenmesi kararının ardından, "şişirme not" kuşkusu gündeme geldi. Bakanlık, bu konudaki yakınmaları haklı buldu ve şişirme nota karşı önlemleri belirledi. Bunlar arasında, sınavda soru sayısının artırılması, en az bir sınavın aynı okulun tüm sınıflarındaki öğrenciler için ortak uygulanması da yer alıyor.
100 ÜZERİNDEN
Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde sınav notunun 100 üzerinden değerlendirilmesi kararından sonra,2007-2008 öğretim yılından geçerli olmak üzere ilköğretim okullarında da sınavların 100 üzerinden değerlendirilmesini kararlaştırdı. Liselerde başlatılan 100’lük not sisteminde hiç bir sorunla karşılaşılmadığını belirten yetkililer, sistemin uygulama konulmasıyla birlikte oturduğunu, bu durumdan ÖSYM Başkanlığı ve öğrencilerin de memnun olduğunu söylediler.
SORU SAYISI
Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarında gerçekleştirilecek 3 merkezi sınav, öğrencinin okul başarısı, öğrencinin davranış notu dikkate alınarak Anadolu liselerine, fen liselerine yerleştirilmesini planlarken, bu konuda ortaya çıkan tereddütleri de dikkate aldı. Öğrencinin sınavda en az 5 soruyla değerlendirilmesi öngörüldü. Bu "yönetmelik hükmü"ne dönüştürülecek. Böylece, öğrencinin değerlendirmesi daha gerçekçi bir biçimde yapılacak.
TOPLU SINAV
Liselere girişte, öğrencinin diploma notunun etkisinin yüzde 25, davranış notunun etkisinin de yüzde 5 olması öngörülmüştü. Ancak, bazı okullarda öğretmenin öğrencilerine "şişirme not" verebileceği eleştirileri yapıldı. Bu eleştiride haklılık payı bulan Milli Eğitim Bakanlığı "şişirme not"un önüne geçebilmek için aynı okulun aynı sınıfında okuyan öğrenciler için toplu sınav yapacak. Branş öğretmenleri tarafından hazırlanacak ortak sorular, okullarda sınıflararasında dengesizlik olup olmadığını da ortaya koyacak, ders programlarının okulda aynı ağırlıkta işlenip işlenmediği konusunda toplu sınavlar da belirleyici olacak. Öğrencilerin her dönem en az bir sınavı toplu olarak gerçekleştirilecek, tüm branş öğretmenleri yazılı sınavları karma olarak değerlendirecek.
ORANLAR DEĞİŞECEK
Merkezi sınavların liselere girişte ağırlığının değiştirilmesi yönünde Milli Eğitim Bakanlığı’na binin üzerinde öneri geldi. Tüm öneriler, oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilmeye başlandı. Önerilerde, merkezi sınavların ağırlığının taslakta yüzde 70 olarak belirlenmesine rağmen, bunun yetersiz olduğu ve oranın en az yüzde 90’a çıkarılması istendi. Diploma notunun ağırlığının yüzde 7 civarında, davranış notu ağırlığının da yüzde 2-3 oranında olması istendi. Yetkililer, taslakta öngörülen oranların değiştirileceğini ancak oranlarının henüz belirlenmediğini söylediler.