Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanlığı, son bir yılda Türkiye’de 33 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ölümlerin hemen hemen hepsinin evlerdeki yakıt amaçlı materyallerin doğru şekilde kullanılmamasından kaynaklandığı belirtildi.
Fark edilmesi çok zor
Bakanlık yetkilileri, özellikle kış aylarında ısınma amacıyla kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde artış görüldüğüne dikkati çekerek, Türkiye’de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden güneybatıdan esen “lodos” rüzgarı nedeniyle, her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybettiğini ifade ettiler. Öldürücü olan karbonmonoksitin tatsız, kokusuz ve renksiz olduğu için fark edilmesinin zor olduğunu belirten yetkililer, şunları kaydetti: “Genellikle bu ölümler doğalgaz ve karbon içeren proban gazı, kömür, odun, gaz yağının gibi yakıtların tam yanmamasından kaynaklanmaktadır. Son bir yılda ülkemizde 33 kişi karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerin hemen hemen hepsi evlerdeki yakıt amaçlı materyallerin doğru kullanılmamasından kaynaklanmaktadır.
Bakanlık alınacak önlemleri açıkladı
KARBONMONOKSİT zehirlenmesinden korunmak için alınması gereken genel önlemler şöyle:
? Kullanılan soba, fırın, şömine gibi bütün yanmalı aletler sertifikalı olmalı ve eğitimli profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirilmeli.
? Düzenli olarak baca deliğini kontrol edilmeli ve havalandırmanın yeterli olduğundan emin olunmalı.
? Dumanını dışarı veren araç gereç seçilmeli. Bu aletler, daima kullanım kılavuzlarına göre kullanılmalı.
? Kontrol edilmemiş ve havalandırması olmayan ısıtıcıların bulunduğu odalarda uyunmamalı. Uuyuduğunuz yere yüksek standartlarda CO detektörü monte edilmeli, detektör yüksekte veya tavanda olmalı.”
? Karbonmonoksit kaçağından şüphelenildiğinde mekanın hemen terk edilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, giderken pencere ve
kapıların açılması, yetkili kuruma bilgi verilmesi ve yetkililer izin vermedikçe eve kesinlikle geri dönülmemesi, hastaneye başvurulması gerektiği uyarısında bulundular.
Belirtiler belirgin olmayabilir
KARBONMONOKSİT zehirlenmesinin belirtileri çok belirgin olmayabilir. Bu nedenle grip ve yiyecek zehirlenmeleriyle karıştırılabilmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin maruz kalma süresi ve gazın yoğunluğuna bağlı olarak kişiden kişiye değişen belirtiler gösterebilmektedir. Genel bazı belirtiler, oksijen yetersizliğine nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş, göğüs ağrısı ve dönmesi, mide bulantısı ile kusma, rehavet, genel halsizlik ve bilinç kaybıdır. Gripten farklı olarak karbonmonoksit zehirlenmesinde ateş ve glandüler şişmeler görülmemektedir. Genel bir halsizlik hissetmenize rağmen gripteki gibi bu kaslardaki halsizlik ağrılı olmamaktadır”