Güncelleme Tarihi:
Çekimleri yaklaşık iki hafta önce başlayan ‘Yusuf ve Yusuf’ adlı komedi filminde çocukluğundan beri otomobil yarışlarına ilgi duyan ve rallici olma hayalleri kuran, ancak hayat şartlarına yenilip Ankara’da dolmuş şoförlüğü yapmaya başlayan Yusuf’un komik hikayesi perdeye taşınıyor.
Yapımcılığını Ali Gündoğdu’nun üstlendiği filmin yönetmenliğini ise ‘Sağ Salim’in de yazarı ve yönetmeni olan Ersoy Güler yapıyor. Yusuf’un aksiyon dolu hikayesinin anlatılacağı ‘Yusuf Yusuf’un kasım ya da aralık aylarında vizyona girmesi bekleniyor.
DÖNEME DAMGA VURDULAR
Az olmasına rağmen Ankara’da çekilen filmler oyuncu kadroları ve anlattıkları hikayelerle yayınlandıkları döneme damga vurdular. Ankara’da çekilen filmlere bakıldığında politik ve sosyal konuların ağırlıklı olduğunu görülüyor. Başkent, çeşitli dönemlerde sinema dünyasının önemli yıldızlarını ağırladı. Tarık Akan, Kemal Sunal, Metin Serezli, Metin Akpınar, Nejat İşler, Engin Günaydın gibi isimler, çekimler için Ankara’ya geldi. Ankara’nın sinema tarihinde ise en parlak yıl olarak 2011 göze çarpıyor. 2011’de üç film Ankara’da çekildi. İşte Ankara’da çekilen filmler ve hikayeleri:
AŞK TESADÜFLERİ SEVER-2011
“Aşk Tesadüfleri Sever”, doğumlarından itibaren çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yolları Ankara’da kesişen, 2010 yılında İstanbul’da tanışan Özgür (Mehmet Günsür) ve Deniz’in (Belçim Bilgin) birbirlerine doğru ve engellerle dolu aşk macerasını anlatırken, bir yandan da geri dönüşlerle onların bugünlerini yaratan dönemlere uzanıyor.
BEHZAT Ç. SON HAFRİYAT-2011
Başrollerini Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Canan Ergüder, Ege Aydan gibi isimlerin paylaştığı sevilen dizi Behzat Ç.’nin beyazperdeye uyarlanan ilk filmi Behzat Ç. Son Hafriyat, Behzat amir ve ekibinin maceralarını anlatıyor.
YERALTINDAN NOTLAR-2011
Zeki Demirkubuz’un Ankara’da çektiği ikinci filmin olan Yeraltından Notlar, güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Filmde, Engin Günaydın, Sarp Apak, Serkan Keskin, Murat Cemcir’in başrolleri paylaşıyor. Nefret ettiği eski arkadaşlarının akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem’in (Engin Günaydın), bu yemek ile birlikte başlayan didişmeleri, ego gösterileri sonucu eski defterlerin açılması ile utanç dolu hesaplaşmalarla karşı karşıya kalmasını konu alan Yeraltı, bireyin varoluşsal sorunlarını irdeliyor.
BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ-2010
Bizim Büyük Çaresizliğimiz, lise yıllarından beri yakın arkadaş olan, 30’lu yaşların sonundaki iki adamın, Ender ve Çetin’in dostluğunu konu alıyor. Seyfi Teoman’ın yönettiği filmde, İlker Aksum, Fatih Al ve Güneş Sayın başrollerde. Grass A Nation’s Battle for life-1925 (Çimenler-Bir Halkın Yaşam Mücadelesi) 1925 ABD Yapımı olan Grass A Nation’s Battle for life (Çimenler- Bir Halkın Yaşam Mücadelesi), sinema tarihinin ilk belgesel filmleri arasında yer alıyor.Film, Cooper’ın Ernest B. Schoedsack ve Marguerite Harrison ile birlikte hayvancılıktan başka geçim kaynağı olmayan ve otlaklara ihtiyaç duyan Bahtiyari aşiretinin zorlu koşullarda, Türkiye’den İran’a yaptıkları yolculuğu anlatıyor. Ankara’dan başlayan yolculuk hikayesi Anadolu’ya ve İran’a uzanıyor.
SİYAH BEYAZ-2010
Ahmet Boyacıoğlu’nun ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu film, aynı zamanda bir sanat galerisi olan Siyah Beyaz isimli barı ve barın müdavimlerini anlatıyor. Filmde Şevval Sam, Nejat İşler, Turcel Kurtiz, Taner Birsel, Erkan Can kamera karşısına geçti.
İTİRAF-2001
Zeki Demirkubuz’un yönettiği İtiraf’ta Taner Birsel ve Başak Köklükaya oynuyor. Zeki Demirkubuz’un Karanlık Üstüne Öyküler üçlemesinin ikinci filmi olan İtiraf, başarılı bir mühendislik kariyerine sahip olan Harun’un evliliği üzerine keşfettiği bir sırrı keşfetmesini konu alıyor.
UÇURTMAYI VURMASINLAR-1989
Türk sinemasının bol ödüllü filmlerinden Uçurtmayı Vurmasınlar’ın yönetmen koltuğunda Tunç Başaran oturuyor. 1989 yapımı filmin çekimleri, Ulucanlar, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde gerçekleşti. Filmde, beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsü anlatılıyor. Uçurtmayı Vurmasınlar, 1989 yılında Türkiye’nin ilk Oscar adayı filmi oldu ancak seçilemedi.
DÖRT KÖŞE DÜNYA-1988
Ünal Küpeli’nin yönettiği filmde Serpil Çakmaklı ve Hakan Ural başrollerde.
DÜTTÜRÜ DÜNYA-1988
1988 yapımı Düttürü Dünya’nın yönetmeni Zeki Ökten. Dram türündeki bu sinema filminin başrollerini Kemal Sunal ve Jale Aylanç paylaşıyor. Filmin başrol oyuncusu Kemal Sunal, bu filmiyle 1989 yılındaki Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Filmde, geceleri bir pavyonda klarnet çalarak hayatını kazanan Mehmet’in öyküsü anlatılıyor.
ZÜBÜK–1980
Zübük, Aziz Nesin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış, yönetmenliğini Kartal Tibet’in, senaristliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı 1980 yapımı film. Kemal Sunal, Metin Serezli, Nevra Serezli gibi usta isimlerin rol aldığı eserde Sunal, tam bir politik karaktere can veriyor.
Behzat Ç. Ankara Yanıyor- 2013
Yönetmenliğini Serdar Akar’ın üstlendiği filmin, başrollerini Erdal Beşikçioğlu ve Nejat İşler paylaşıyor. Filmde Sanem Çelik, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Berkan Şal, Seda Bakan ve Aslı Tandoğan da yer alıyor.
SÜRÜ-1978
Sürü, yönetmen Zeki Ökten tarafından 1978’de çekildi. Filmin senaryosu, o yıllar cezaevinde bulunan Yılmaz Güney tarafından yazıldı. Tarık Akan, Tuncel Kurtiz, Melike Demirağ gibi isimlerin yer aldığı film, bir aşireti, bir ikiliyi, bir sürüyü ve daha birçok şeyi anlatıyor.
KÖYDEN İNDİM ŞEHRE-1974
Köyden İndim Şehire, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı, 1974 yapımı komedi filmi. Salak Milyoner filminin devamı niteliğindeki filmin başrollerini Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe paylaşıyor. Filmde, köylerinde gömülü olan defineyi bulduktan sonra, altınları bozdurmak için Ankara’ya gelen dört kardeşin hikayesi anlatılıyor.
5 FİNGERS-1950 (BEŞ PARMAKLAR)
1952 İngiliz yapımı film, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nde gerçekleşen bir casusluk öyküsünü konu alıyor. Alman ataşesi L.C.Moyzisc’in kaleme aldığı “Çiçero Operasyonu” adlı eserden uyarlanan ve dış çekimleri Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleşen filmde, kod adı Çiçero olan casus Sir Hughe Montgomery Knatchbull-Hugessen’in, önemli İngiliz belgelerini Alman hükümetine satmaya çalışması anlatılıyor.
TÜRKİYE’NİN KALBİ ANKARA-1934
Türkiye’nin Kalbi Ankara, 1934 SSCB yapımı siyah beyaz belgesel film. Film Cumhuriyetin ilk yıllarına ait en önemli görsel materyallerden biri. 1933 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Atatürk’ün isteği üzerine Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’ne ısmarlanan ve bir yıl sonra da yapımı tamamlanan belgesel filmin yönetmenliğini Sergey Yutkeviç yapıyor. Belgesel, Sovyetler Birliği Milli Savunma Bakanı Kliment Voroşilov’un başkanlığını yaptığı bir Sovyet delegasyonunun Türkiye’nin Moskova büyükelçisinin eşliğinde vapurla önce İzmir sonra da İstanbul’a gelişleri sırasında halk tarafından coşkulu karşılanış görüntüleriyle başlıyor. Sonra da bozkırın ortasında henüz inşa halindeki Başkent Ankara’ya ilişkin görüntüler yer alıyor.
Derleyen: Haşim KILIÇ