Sinemada güz esintileri

Güncelleme Tarihi:

Sinemada güz esintileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 00:00

"Film + / Ankara Güz Film Şenliği"nin dördüncüsü, bu yıl 25 Ekim-8 Kasım tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle buluşuyor. Şenlik, bugüne kadar Ankara’da düzenlenen seans başına en geniş katılımlı film festivali olma özelliğine sahip.

Ankara Sinema Kültürü Derneği’nin, (ASKD) Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Radyo ODTÜ’nün desteğiyle gerçekleştirdiği şenlikte, 30’un üzerinde film yer alıyor. Ankaralı sinemaseverler, Cannes, Berlin, Venedik gibi uluslararası festivallerde büyük ödüller almış ve ses getirmiş yepyeni filmler ile Avrupa ve Dünya sinemasının başyapıt niteliğindeki klasik filmleri, 15 gün boyunca Ankapol Sineması’nda izleme fırsatı bulacaklar.

ÜCRETSİZ SİNEMA Etkinlik, bu yıl da ilklere imza atıyor. Festival kapsamında beş filmin Türkiye’deki ilk gösterimi yapılırken, programda yer alan filmlerden çoğu Ankara’da ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Festivalde bu yıl ilk kez, "Seyirci Ödülü" de verilecek. Programda yer alan yeni filmler Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak ve oylamaya katılan izleyiciler arasından yapılacak çekilişte, üç sinemasever bir sonraki festival tarihine kadar Ankapol Sineması’ndaki bütün filmleri ücretsiz izleme hakkı kazanacak.

LATİN AMERİKA’DAN Festivale bu yıl yeni bir bölüm daha ekleniyor. Latin Amerikan Rüzgárı başlığı altında Latin Amerika’dan son dönemde yapılmış en etkileyici ve en çarpıcı filmler görücüye çıkıyor. Bu bölümde, Brezilya’dan Satılık Aşk, Arjantin’den Bir Kaçışın Güncesi, Meksika’dan Keman ve Şili’den Yatakta adlı filmler yer alıyor.

Filmlerden seçmeler

Programda yer alan bazı önemli filmler şunlar:

n Besle Kargayı (Carlos Saura)

n Chunking Ekspresi (Wong Kar-Wai)

n Çılgın Yabancı (Tony Gatlif)

n Konuşma (Francis Ford Coppola)

n Solaris (Andrei Tarkovsky)

n Trendeki Yabancı (Alfred Hitchcock)

n Uçmak İstiyorum (Maurizio Nichetti)

n Grev (Sergei Eisenstein)

n Afrika Büyüsü (Osman Sembene)

n Saraband (Ingmar Bergman)

n Yolcu (Michelangelo Antonioni)

n İtiraf (Costa Gavras)

n Sıkıyönetim (Costa Gavras)

Venedik tuvallerde

TRT haber spikerlerinden Çağatay Gökmen’in İtalya’nın Venedik şehrini tuvallerine aktardığı resim sergisi açıldı.

Ressam Hikmet Çetinkaya’nın atölyesinde yağlıboya çalışmaları yapan Gökmen’in ilk kişisel sergisi, 22 Ekim’de sanatseverlerle buluştu. Daha önce karma segilere katılan sanatçının bu ilk kişisel sergisinde; soyut tarzda çalışılmış eserler de dahil olmak üzere 40 eseri bulunacak.

Sergi, Valör Resim Galerisi’nde, 31 Ekim’e kadar gezilebilecek. Gökmen, resmin ve ressamın felsefesini şu sözleriyle açıklıyor:

"Bir gün gördüğünüz bir ağaç, çiçek, böcek veya bir doğa hareketi birkaç saniye sonra aynı değildir artık. O anı yakalamak ise ancak bir fotoğraf ya da resimle mümkündür. Resim doğayı o an dondurur ve o anı, ressamıyla geleceğe taşır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!