Simitçiyi susam zammı vurdu

Güncelleme Tarihi:

Simitçiyi susam zammı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 01:00

Susamdaki fiyat artışı nedeniyle zor günler geçiren Ankara’daki simit üreticileri, 160 liraya aldıkları bir çuval susamın fiyatının bir haftada 210 liraya yükseldiğini belirterek bakanlığa çağrıda bulundu. Oda Başkanı Ahmet Yalçın, “Susam böyle artmaya devam ederse üretim durur” dedi.

Haberin Devamı

Başkent’teki simit üreticileri, susamın fiyatında yaşanan anormal zamlar sebebiyle zor günler geçirmeye başladı. 160 liraya aldıkları bir çuval susamın fiyatının bir haftada 210 liraya yükseldiğini belirten Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Odası Başkanı Ahmet Yalçın, “Susam böyle artmaya devam ederse üretim durur” dedi. Simide 2 ay önce 25 kuruş zam yaptıkları için yeni bir zam yapmalarının mümkün olmadığını da kaydeden Başkan Yalçın şöyle konuştu:

BİRİLERİ FİYATIYLA OYNUYOR

“Kentte 400 civarında Ankara simidi üreticisi var. Ortalama günlük 400–500 bin civarında simit üretiliyor. Üretimde en önemli gider kaleminden birisi de susam. Bir simite 10 gram civarında susam kullanılıyor. Susam yine zamlı fiyatıyla gündeme gelmeye başladı. Birileri susamın fiyatıyla oynamaya başladı. 2013 yılında da karaborsa ile gündeme gelmişti. Her gün yeni bir zamla karşılaşıyoruz. Gerekçe olarak ‘Dışarıda susam az, susam gelmiyor’ deniliyor.

Haberin Devamı

SİMİDE YENİ ZAM YAPAMAYIZ

Susamı esnaf 25 kilogramlık çuvallarda haftalık alıyor. 160 liraya aldığımız susam bir haftada 210 lira oldu. Her hafta tedirginiz. Daha da artacak deniliyor. O zaman biz kazandığımızı susama verelim. Simit zaten 2 ay önce 1 TL’den 1.25 TL’ye çıktı. Artık yeni bir zam yapamayız. Personel gideri, kira gideri, araç yakıtı, un, elektrik vergi gibi giderlerle masraflar zaten yüksek. Örneğin mayada da yüzde 25 artış var.

BÖYLE GİDERSE ÜRETİM DURUR

Simitte zaten üretici değil aracı kazanıyor. Susamın bu artışı esnafı çok zor durumda bırakıyor. Susam böyle artmaya devam ederse üretim durur. Mersin’de üç beş kişi bu işin tekelini oluşturmuş. Oranın valisi, bakanlık temsilcileri el atsa bu böyle olmaz. Karaborsa sadece Ankara’yı değil Türkiye’yi etkiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuya el atmasını bekliyoruz.”

CAMEKANDA YETERLİ DENETİM YOK

Öte yandan Başkent’te üretilen her simidin Ankara simidi adıyla satıldığına da dikkat çeken Oda Başkanı Ahmet Yalçın, “Oda olarak da bir çalışma yapacağız. ‘Burada hakiki Ankara simidi üretilmekte ve satılmaktadır’ gibi bilgilendirici mesajlar içeren afişler hazırlatacağız” dedi. Camekanlara da değinen Yalçın, şöyle konuştu: “Simit, ağırlıklı olarak okullar ve camekanlarda satılıyor. Fakat camekanlarda yeterli denetim yapılmıyor. Halk Ekmek tarafından engellilere dağıtılıyor ama hemen hemen hepsi aldıktan sonra kiralıyor. Biz oda olarak yine onların dağıtmasını, bizim denetlememizi önerdik. Kabul görmedi. Bir otomasyon sistemi kurulmasını önerdik. Tezgah kimin, simit nereden geliyor, nerede üretiliyor bu bilgileri paylaşalım dedik. Ama kabul edilmedi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!