#şiirmetroda

Güncelleme Tarihi:

#şiirmetroda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 01:35

İstanbul’da #şiirsokakta etiketi ile başlayan ve hızla yayılan edebiyat hareketi, Ankara’da #şiirmetroda adıyla hayat buldu. Çayyolu metrosunun vagonlarında yer alan el tutamaklarının arasına sıkıştırılan şiirler, sosyal medya üzerinden hızla yayılıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da, geçen yıl başlayan ve hızla yayılan şiir paylaşma hareketi, Ankara’yı da sardı. #şiirmetroda etiketi ile görülmeye başlayan edebiyat hareketi, vatandaşların ilgisini çekiyor.
Çayyolu metrosun vagonlarında yer alan el tutamaklarının arasına sıkıştırılan şiirler, sosyal medya üzerinden hızla yayılıyor. Kendilerini etkileyen şiirleri metrolarda başka insanların görmesi için tutamaklara asan kişiler, paylaşımlarına her gün yenilerini ekliyor. Metroya binen tüm yolcuların ilgisini çeken şiir yazılı kağıtlar, son sefere kadar asılı kaldıktan sonra, temizlik sırasında görevlilerce toplanıyor.

HIZLA YAYILIYOR

Görevlilerin kaldırdığı ancak her akşam yeniden konulan kağıtlar, sosyal medya üzerinden de “#şiirmetroda” etiketi ile paylaşılıyor. Memnuniyetlerini belirten vatandaşların paylaştığı ilgi çekici şiirlere kattığı yorumlar ise şöyle:
@utkucbne: Böyle küçük sürprizler de olmasa, bu şehir çekilmez zaten #şiirmetroda.
@earrthsong: #siirmetroda ne kadar tatlı bi hareket
@kubrapekgoz: #yenitag #şiirmetroda #korumetrosu siz de yazın
@SafakKaraca: Somurtkan suratlara tebessüm getirip, Çayyolu metrosunu daha yaşanabilir alanlar kıldık. #şiirmetroda

Haberin Devamı

ŞİİR SOKAKTA MANİFESTOSU

İnternet üzerinden yapmak istediklerini anlatan #şiirsokakta grubu, 2013 yılında şu bildiriyi yayınladı:
“Sokağa çıkarıyoruz şiiri. Otobüse bindiriyoruz, banklarda oturtuyoruz, telefon kulübelerinde konuşuyoruz onunla. Sessiz yığınların sesi yapıyoruz, para üstünü ona veriyoruz, yolda yürürken elimizden düşürüyoruz başkası bulsun diye. AVM’lerde bir isyan gibi dalgalandırıyoruz bayrağını, karşıdan karşıya geçiriyoruz şiiri. Elimizdeki bir fazlasını yanımızdakine veriyoruz, olmadık anda eline tutuşturuyoruz. Çay bahçesinde çay içiyoruz onunla, bir bankta tek başına oturanlarla paylaşıyoruz, elimizde şiir kitabımızla çıkıyoruz sokağa. Böylelikle büyütüyoruz bu sevdayı, daha çok, elden ele. Şiir kitapta değil, sokakta güzeldir.

DAHA İNSAN OLURUZ BELKİ

Şiir insanların arasında güzeldir. Konuşur onlarla, teselli eder, mutlu eder, umut eder, ettirir. Şiir nefes alır, aldırır. Şiir gelecek ve hepimizi alacak bu dünyadan. kitaplarınızı kuşanın ve şiiri sokağa çıkarın. İnsanlarla buluşturun şiiri. Şiir okumak, yazmak, ansızın herhangi bir yerde sevdiğimiz bir şairden bir dize görmek hepimize iyi gelir, gelmiştir. Savaşları, açlıkları, cinayetleri, kadına şiddeti, hukuksuzluğu, eşitsizliği bitiremeyiz belki ama, daha iyi bir insan oluruz belki. Gülümseriz yanımızdakine, günaydın deriz, iyi günler dileriz, seni seviyorum demeyi hatırlarız sevgilimize, bir sokak çocuğunun karnını doyururuz belki, daha iyi bir insan oluruz, kirlerimizden arınırız.

Haberin Devamı

ZARAR VERMEYİN UYARISI

Önemli not: Kamuya ait yerlere ve özel mülke giren yerlere şiirler yazmayınız, desteklemiyoruz, yanında değiliz, paylaşmıyoruz bu tür fotoğrafları. Yaptığınız iş başkasının yaşam alanına müdahale etmemeli, onu rahatsız etmemeli. Hiçbir anlamı kalmaz yoksa yaptığınız güzel işin. Başkasının haklarına ve sınırlarına da saygı göstermelisiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!