Sigara yasağı, bowling sektörü için ekonomiden daha büyük kriz

Güncelleme Tarihi:

Sigara yasağı, bowling sektörü için ekonomiden daha büyük kriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

Sigara yasağının, bowling salonları için ekonomik krizden daha büyük bir kriz olduğunu belirten Rollhouse Bowling Salonu Yetkilisi Osman Aydın, “Bowling, ÖTV’si olan bir spor dalı.

Devlet bazında hiçbir destek görmüyor” dedi. Sigara yasağının kapalı mekanların tümünü çok ciddi etkilediğini belirten Aydın, “Şu anda hamle yapamıyoruz çünkü çok ciddi bir gelir kaybına uğradık. Zaten çok büyük paralar kazanan firmalar değildik. AVM’lerin davetlerine cevap veremiyoruz. Çok kazanan işletmeler değiliz ki büyüyelim” diye konuştu. Rollhouse’ın Ankara’da açılan bütün bowling salonlarının rehberi olduğunu belirten Aydın, bowling sektörüyle ilgili olarak şunları anlattı:

Müşteri çekme çabası

“Sigara yasağının etkilerini azaltmak için çok fazla imkanımız yok. Tamamen kapalı bir ortamız ve zemin kattayız. Yasaktan sonra müşteri sayımızda azalma olmaması için özel bir çaba gösterdik. Daha fazla reklam, daha fazla turnuva ve organizasyon düzenlemeyle ilgili çalışmalar yapabildik. Bizim dışımızdaki, işletme yetileri daha az olan bowling salonlarında çok daha fazla düşüş var. İşletmemizde ortalama 3-4 saat zaman geçiren insanlar, şimdi 45 dakika kadar zaman geçiriyor. Daha önce 3-4 aktiviteden birden faydalanan müşteri, şimdi sadece bir aktiviteden faydalanıyor. Bowlingte, bilardoda ve dartta eksilme yüzde 20 ama yeme içme bölümümüzdeki boşalma yüzde 80. AVM’lerden bizlere davetler artsa bile, çok fazla kazanamadığımız için hamlede bulunamıyoruz.

Salonların hepsi sıkıntılı

AVM’lerde pek çok bowling salonu açıldı ama hepsinin sıkıntısı, bizimkinin en az 10 katı. Bowling sporunun yayılması hoşumuza gidiyor ama bowling pahalı bir yatırım. Piyasaya girdikten sonra ciddi bir para harcamak zorunda kalıyorlar. Yeni salonlar açılması, bizi bowling sporunun gelişmesi açısından ümitlendiriyor. Ama bu kadar ciddi bir sermayenin bir işe yatırılmasına, sonrasında ise pozitif geri dönüşünün olmayışına üzülüyoruz.

Kira uçukluğuna ayak uyduramadık

Ankara’da Optimum ve Bİlkent’te olmak üzere iki tane Rollhouse var. Diğer Rollhouse ise Mersin’de. Bunların içinde, ağırlık bowlingte olmak üzere salon sporları bulunuyor. Klasik ve elektronik dart, çocuklar için atari grubu, play station, masa tenisi ve sinevizyonumuz var. Diğer şehirlerde de büyümek açısından ilk Mersin’i tercih ettik. 2000’li yıllardaki kriz dönemlerinde bowling salonu yapmaya uygun mekan bulma sıkıntısı da vardı. Hamlemiz diğer şehirlerde de devam edecekti. Kriz bittikten sonra ekonominin düzelmesiyle Türkiye’de alışveriş merkezi furyası başladı. Ne yazık ki büyük metrekareler işgal etmemize rağmen, büyük gelirler elde eden firmalar değiliz. AVM’lerin kira uçukluklarına ayak uyduramadığımız için Mersin’den sonra girişimlerimiz durdu.
İşimizin çok büyük metrekareleri işgal etmesi, büyük metrekarelere ve büyük personel yüküne rağmen, çok büyük karlılıkların olmaması bizi büyümeden yana biraz geride bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!