Sigara yasağı alışveriş merkezlerini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Sigara yasağı alışveriş merkezlerini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2008 00:00

Sigara yasağı nedeniyle kafe ve restoranlarının cirolarında yüzde 15-20 arasında düşüşler yaşayan alışveriş merkezleri, ’haksız rekabetten’ yakınıyor. Armada Genel Müdürü Yıldır Ertem, "Yasak ya tüm restoranlara uygulanmalı ya da alışveriş merkezlerindekiler için de 19 Temmuz 2009’a çekilmeli" dedi.

KAPALI mekanlarda sigara içme yasağı nedeniyle alışveriş merkezlerindeki kafe ve restoranların cirolarında ortalama yüzde 15-20 düşüş meydana geldiği belirtildi.

Satışların bu kadar düşmesinde, yasağın caddelerdeki kafe ve restoranları kapsamamasının etkili olduğunu savunan alışveriş merkezi yöneticileri, ortada bir alternatif bulunduğu için sigara içenlerin dışardaki mekanlara yöneldiğini söyledi.

Sigara yasağına değil, ortaya çıkan "haksız rekabete" itiraz ettiklerini belirten yöneticiler, uygulamanın ya tüm kafe ve restoranlarda başlatılmasını ya da kendileri için de 19 Temmuz 2009’a çekilmesini istedi.

Ayrıma gidilmemeli

Bir ayrıma gitmenin mantığını anlamadığını ifade eden Armada Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Yıldır Ertem, "19 Mayıs 2008’de bu yasak başladıysa Türkiye’nin her yerindeki kafe, restoran, kahvehane lokanta, meyhane nerede içilmemesi gerekiyorsa içilmesin dersin. Ya hepsi bunun içine girsin ya da hepsi için yasak Temmuz 2009’da başlasın" diye konuştu.

CEPA Alışveriş Merkezi Genel Koordinatörü Atilla Işıldar da sigara içenlerin dışardaki kafe ve restoranlara yönelmesinin iş hacmini düşürdüğünü belirterek, "Bunun ekonominin sıkıntılı dönemden geçtiği bir zamana denk gelmesi, kafe ve restoranlar açısından daha zor bir durum yarattı. Tabii mevsimsel faktörlerin etkisini de hesaba katmak lazım" dedi.

Alışveriş merkezinin terasında sigara içilebilmesi için alan yarattıklarını ancak bunun "kahve keyfi" gibi olmadığını kaydeden Işıldar, ciroların ciddi oranda etkilendiğini söyledi.

Koşullar eşitlensin

Işıldar, ciroların yaklaşık yüzde 40 düştüğünü, bunun yüzde 20’sinin sigaradan kaynaklandığını ifade ederek, "İşletmelere göre farklılık gösteriyor tabii bu oran ama yüzde 20’si ekonomideki seyirden, yüzde 20’si de sigaradan kaynaklı" dedi.

Gıda işletmelerinin maliyetinin yüksek olduğunu ve yükselmeyi sürdürdüğünü belirten Işıldar da işletmeler arasında farklı uygulamalar görülebildiğine dikkati çekti ve uygulama esaslarının bir an önce netleşmesini beklediklerini kaydetti.

Işıldar, "Durum, haksız rekabete yol açıyor, işletmeler zorlanıyor. İtirazımız yasağa değil, haksız rekabete. Koşullar eşitlenirse, işletmelerin sıkıntıları hafifler. Eşit koşullar olsa sıkıntı bir müddet sonra ortadan kalkar. Herkesin sonuçta belli bir tüketim alışkanlığı var, sigaradan dolayı o alışkanlıklarından vazgeçemez. Bir, iki ay sonra sigara tüketen kişiler sigarasız yaşamayı öğrenecekler" dedi.

Haksız rekabet

Armada
Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Yıldır Ertem, bir yasanın "eşitlik" ilkesinin esas alması, "haksız rekabete" meydan vermemesi gerektiğini belirterek, "Aynı işletmeler içinde bile sorun ortaya çıktı. Düşünün bir restoranın caddede şubesi varsa, orada sigara içilebiliyor, burada içilemiyor" dedi.

Sigara yasağına değil, haksız rekabete karşı bir önlemden bahsettiklerinin altını çizen Ertem, bütün modern ülkelerde sigara yasağının uygulandığını, Türk halkının da buna uyum sağlaması gerektiğine inandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!