Güncelleme Tarihi:
Başkent’in Sincan, Altındağ, Mamak ve Keçiören ilçelerinde yaşanan asayiş olaylarıyla beraber can ve mal güvenliği konusunda endişeye kapılan birçok eczacı, nöbetçi olduğu gecelerde ilaç almaya gelen vatandaşlara, kepenklerin ardından hizmet veriyor. Eczanelerin kepenk kaparatak ilaçları demirlerin arasından teslim etmesi ise sosyal medyada Ankaralıları ikiye böldü. Bazı vatandaşlar yaşanan asayiş olaylarını hatırlatarak eczacıların kepenk kapatma uygulamasına destek verirken, bazıları da yaşanan görüntünün utanç verici olduğunu savunarak tepki gösterdi. Eczacılar ise konuyla ilgili olarak, “Bunu yapmaya mecbur kalıyoruz. Yaşanan görüntü hoş değil, vatandaşla bire bir ilgilenmeyi biz de isteriz. Ancak hizmet sunarken can ve mal güvenliğimizi de gözetmek zorundayız” şeklinde yorum yaptı. Ankara Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Güneş, nöbetçi eczanelerin kepenk kaparatarak hizmet vermesini ve konuyla ilgili diğer sorunları Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Eczanelerde yaşanan şiddet olaylarının her geçen gün artış gösterdiğini belirten Güneş, şöyle konuştu:
BAKANLIĞIN BİLGİSİ VAR
“Ankara ve İstanbul başta olmak üzere hem hırsızlık olayları hem de gasp olayları gerçekleşti. Ankara’da özellikle Sincan ve Keçiören’de iki tane gasp olayı yaşadık. Bir kişi nöbette olan eczaneye döner bıçağı ile girmiş. Bir başka eczanede de adamın biri elinde pompalı tüfekle geliyor. İlk olayın ardından bir müdahalede bulunmadık ama pompalı tüfekle saldırı olunca artık olayları ciddiye almak durumunda kaldık. Aynı süreç içerisinde İstanbul’da bir eczacıyı silahla öldürdüler. Özellikle Sincan ve Keçiören bölgesinde çok var. Geçen ay Keçiören ve Mamak’ta 1 hafta arayla planlı şekillerde hırsızlık olayları yaşandı. Ayrıca, Suriyeliler de bizim için bir sorun haline geldi. Kepenk ardından çalışma konusunda Sağlık Bakanlığı’nın da bilgisi var. Bu şekilde hizmet verilmesinde bir sakınca olmadığını açıkladılar. ‘Eczacı kendi güvenliğini, vatandaşa yapacağı hizmeti aksatmadan bu yöntemle sağlayabilir’ şeklinde bir duyuru yapıldı. Bizim talimat ve ya genelge gibi bir yetkimiz olmadığından en fazla bu şekilde çalışmalarını önerebiliriz. Bu durumda da herkes kendisine en uygun gelen şekilde davranır.”
BAĞIRSANIZ SESİNİZİ DUYAN OLMAZ
Kırmızı ve yeşil reçeteli ilaç satışında da sorun yaşanıyor. Adam elinde reçete olmadığı halde ‘vereceksin bu ilacı, vermezsen ben almasını bilirim’ diyerek tehdit ediyor ve sonrasında da bu kötü durumlar yaşanıyor. Gece geç vakitlerde, nöbetçi olan eczanelerde bu olaylar çok fazla yaşanıyor. Kendi güvenliklerinden endişe duyan arkadaşlarımızın yanına bölge temsilcisi arkadaşlarımızı yolluyoruz. Eczane kalabalık olunca ortaya caydırıcı bir görüntü çıkıyor. Ancak bunlar geçici çözümler. Sürece bağlı olarak herkes kendi güvenlik tedbirlerini alıyor. herhangi bir gasp durumunda o saatlerde bağırsanız kimse sesinizi duymaz, duysa bile eli silahlı adamla uğraşmaya kimse cesaret edemez.
BEKÇİLERLE DAHA EMNİYETTE OLURUZ
Bizler her ne kadar kendi önlemlerimizi alıyor olsak da yeterli olmuyor ve yine emniyet görevlilerine ihtiyaç duyuyoruz. İstanbul’da bekçilik sistemi başladı. Bu uygulamanın Ankara’da da başlamasını istiyoruz. Emniyet, bekçileri, nöbetçi eczanelerin bulunduğu bölgeler için uyarırsa kendimizi güvende hissedeceğiz. Gece yarısından sabaha kadar bekçilerin dolaşması nöbetçi eczaneleri rahatlatacaktır. Ankara’da bir gecede nöbet tuttan eczane sayısı 50-60 civarında. Bayramlarda bu sayı ikiye katlanıyor. Sistem içerisinde bekçiler, eczaneyi kullanabilir, ihtiyaç karşılayabilir, soğuk havalarda mola verebilir. Biz yardımlaşma ve dayanışmaya açığız.”
ÖZEL GÜVENLİK ECZACIYI ZORLUYOR
Güneş, eczanelerde yaşanan asayiş olaylarıyla ilgili olarak panik butonu uygulamasını hayata geçirmek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Eczanelere panik butonu konulmasıyla ilgili olarak Emniyet ile görüşmelerimiz oldu. Ancak öğrendik ki artık bu önlem tamamen özel güvenlik şirketlerine devredilmiş. Şirketlerle anlaşmak eczacı için külfetli bir iş. Bir güvenliğin tek gecelik hizmeti yaklaşık 400 TL oluyor. Eczacı zaten gece açık olduğu için eleman çalıştırıyor, rutin masrafı iki katına çıkıyor. Bir de güvenlik parası çıkarsa bütçesi zora girer”
TARTIŞMALARIN ÇOĞU ANTİBİYOTİK YÜZÜNDEN
Etlik’teki Basın Caddesi’nde hizmet veren Basın Eczanesi sahibi Ecz. Recep Ulucan, eczanelerde en çok yaşanan tartışmalardan birinin reçetesiz satılmayan antibiyotikler yüzünden yaşandığını kaydetti. Gece saatlerinde nöbetçi eczanelerin büyük asayiş sorunlarıyla karşı karşıya kalabildiğini belirten Ulucan, “İçeri kimin gireceğini, neyle karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz” dedi.