Sıcak mesai

Güncelleme Tarihi:

Sıcak mesai
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2017 15:26

Hürriyet Ankara, tüm yurtta etkisini sürdüren Afrika sıcaklarının fazlasıyla hissedildiği Başkent’te, güneşin altında ya da ateş karşısında çalışmak zorunda olan meslek gruplarının nabzını tuttu.

Haberin Devamı

Başkent’te hava sıcaklığının, 40 dereceyi bulduğu gündüz saatlerinde güneşin altında ya da ateş karşısında çalışanlar, yaşadıklarını anlattı.

İKİ SICAĞIN ORTASINDA

Sıcaktan en çok etkilenen mesleklerin başında asfalt işçiliği geliyor. Sıcaklığı 145 ile 155 derece arasında değişen asfalt üzerinde çalışan işçiler şunları söyledi:
“İki sıcağın ortasındayız. Asfalt 160 dereceyle geliyor ve döküldüğünde 145-155 derece arasında sıcaklığı oluyor. Bir de havanın sıcaklığı eklenince yoğun etki altında kalıyoruz.”

Sıcak mesai

KARTON GÜNEŞLİK

Yol kenarlarını ve orta refüjleri güzelleştirmek için güneşin altında çiçek diken işçi kadınlar, başlarına geçirdikleri karton koli parçalarıyla sıcaktan korunmaya çalışıyor. Günde 8 saat çalışan kadınlar, “Serinlemek için akşamdan buzdolabında dondurduğumuz buzlu suları içiyoruz. Yapabileceğimiz başka bir şey yok” diyor.

Haberin Devamı

Sıcak mesai

FIRIN BAŞINDA 20 DERECE DAHA FAZLA

Sıcaklığın normalden 15-20 derece daha fazla hissedildiği fırın başında çalışan ekmek ve pide ustaları da yüzlerini ve saçlarını yıkayarak serinlemeye çalışıyor. 30 yıllık pide ustası Ferhat Günay, “Fırın başında çalışmak çok zor. Ortalama 12 saat ateşin başındayız ve serinlemek için saçımızı, başımızı yıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sıcak mesai

SERİNLEMEK İÇİN DUŞ

Döner ustası Nesim Su: “Dönerin başında haşlanıyoruz ama yapacak bir şey yok. Ocağın başında, 17-18 saat ayakta duruyoruz. 4-5 saatte bir alt katta duş alıyoruz. O da en fazla 10 dakika serinletiyor. Sonra yine sıcak.”

Sıcak mesai

Haberin Devamı

KEŞKE SİHİRLİ BİR ŞEY OLSA

Taksici Hasan Özdemir: “Günde ortalama 10 saat direksiyon başındayız. Taksicilerin kaderi bu; yazın sıcak, kışın soğukta çalışıyoruz. Keşke elimizde sihirli bir şey olsa da soğutsak havayı. Bu havalarda trafikte de tansiyon yüksek oluyor. Sabırlı olmakta fayda var.”

Sıcak mesai

TRAFİKTE STRES ARTIYOR

Dolmuşçu Kemal Kara: “Yaz aylarında insanlar trafikte daha stresli oluyor. Böyle zamanlarda aracı sağa çekip, soğuk su içip, elini yüzünü yıkaması lazım şoförün. Sıcağın etkisiyle farkında olmadan gerilebiliyorlar.”

Sıcak mesai

ÇÖPLER DE KOKUYOR

Haberin Devamı

GÜünde 9 saat çalışan temizlik işçilerinin işi de yaz aylarında zorlaşıyor. Bunaltıcı havaya, çöplerden yükselen pis koku da eklenince çalışmak güç oluyor. Ancak onlar işlerini doğru şekilde yapmaya özen gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!