Sevksiz başvuru olumlu ama kaygılarımız var

Güncelleme Tarihi:

Sevksiz başvuru olumlu ama kaygılarımız var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 00:00

Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lular gibi SSK’lıların da üniversite hastanelerinden sevksiz yararlanmasına olanak tanıyan düzenleme Ankara’daki üniversite hastanelerinin yöneticileri tarafından "genel anlamda olumlu" karşılanırken, bazı kaygılar da dile getirildi.

Sosyal Güvenlik Kurulu’nun (SGK) 15 Haziran’da yürürlüğe girecek olan sağlık yardımıyla ilgili tebliği, bu kurumun çatısı altındaki kişilerin, kurumla sözleşme imzalayan tüm sağlık kuruluşlarına doğrudan müracaatına imkan tanıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şare, SSK’lılara üniversite hastanelerine sevksiz başvuru yolunun açılmasının "olumlu bir gelişme olduğunu" söyledi.

TEDAVİ MALİYETİ ARTIYOR

Üniversite hastanelerine daha çok kalp ya da diyabet gibi sağlık sorunları olan problemli hastalar geldiğini belirten Şare, bu hastaların ileri tetkiklere ihtiyaç duyduklarını belirtti. Şare, "Bu durumda tedavi maliyeti de artıyor" dedi. Devlet hastanelerinin Hazine kesintisi yüzde 1’e indirilirken, üniversite hastaneleri için bu oranın hala yüzde 15 olduğunu belirten Şare, bu "ayrımcılığın ortadan kaldırılması" gerektiğini söyledi. Yeni düzenlemenin yatarak tedavilerde ilaç ve malzeme alımını sağlık kuruluşlarına yüklediğini, buna hazırlık için de 120 günlük süre tanındığını anlatan Şare, bu sürenin mevcut ihale yasasına göre "yeterli olmadığını" dile getirdi.

GERİ ÖDEME OLURSA SORUN YAŞANMAZ

İbn-i Sina Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Akal da daha önceki uygulamaya göre SSK’lıların üniversite hastanelerinden sevksiz yararlanamamasının "çarpık ve eşitliğe aykırı bir sistem" olduğunu belirtti. Akal, SSK’lılara üniversite hastanelerinin kapılarının açılmasının ise doğru bir karar olduğunu bildirdi.

Sosyal güvenlik kurumlarından üniversite hastanelerine geri ödemelerde sorunlar yaşandığı için bazı sıkıntılar ortaya çıktığını kaydedğen Akal, "Ama artık ödemeler tek saymanlık altına alınacak. Düzenli bir geri ödeme politikası olursa, günü gününe yapılırsa mevcut sorunların yaşanmayacağını ümit ediyoruz" dedi.

Belirli bir külfeti var

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Uğur Erdener de, prensipte sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki herkese hizmet verilmesi gerektiği düşüncesinde olduklarını söyledi. SSK’lıların üniversite hastanelerine sevksiz başvurusunun bu kişiler açısından iyi bir gelişme olduğunu kaydeden Erdener, "Ancak sistemin üniversite hastanelerine belirli bir külfeti var. Bununla ilgili tedbirlerin SGK ve üniversite hastanelerince karşılıklı olarak alınması lazım" dedi. Erdener, devletin, hastanelerin tümüne aynı gözle bakmasının önemli olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!