SETA Vakfı Ekonomi Araştırma Asistanı Kaya:

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 09:41

- "Güney Akım'ın Türkiye üzerinden geçecek olmasının Türkmenistan’a artıları olacak"

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Araştırma Asistanı Salihe Kaya, "Güney Akım'ın Türkiye üzerinden geçecek olmasının Türkmenistan’a artıları olacak" dedi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000’li yılların başında ekonomik alanda atılım gerçekleştiren Türkmenistan'ın sahip olduğu doğalgazı Avrupa ülkelerine de ulaştırmayı hedeflediğini söyledi.

Güney Akım doğalgaz boru hattının Türkiye üzerinden geçecek olmasının kısa ve uzun vadede Türkiye’ye ve buna bağlı olarak Türkmenistan’a avantaj sağlayacağını dile getiren Kaya, şunları söyledi:

"Güney Akım’ın Türkiye üzerinden geçecek olmasının Türkmenistan’a artıları olacaktır. Her halükarda Avrupa’ya doğalgaz satmak isteyen Türkmenistan’ın bu amacına Türkiye üzerinden ulaşması çok anlamlı görünüyor. Türkmenistan’ın bu anlamda adımlarını hesaplı atması ve Güney Akım’ın iptalini bir fırsata çevirmesi gerekiyor."

- Rusya-Ukrayna krizi

Haberin Devamı

Rusya’dan AB’ye akışı sağlanan doğalgazın yüzde 66’sının Ukrayna topraklarından geçtiğini hatırlatan Kaya, "Rusya’nın enerji zenginliğini siyasal ve ekonomik güç olarak kullanması ve tehditkar tavrı, doğalgaz ihtiyacının yüzde 34’ünü Rusya’dan karşılayan AB ülkelerinde ciddi endişelere yol açmış durumda" diye konuştu.

Kaya, Rus-Ukrayna krizi ve AB ülkelerinin Rusya’ya karşı yaptırımlarının proje halinde olan Güney Akım’ın geleceğini tehlikeye soktuğunu anımsatarak şöyle devam etti:

"Güney Akım’ın Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz aktaracak olması hem Türkiye’nin sahip olduğu konumu güçlendirecek hem de Türkmenistan’ın da doğalgazını Avrupa’ya aktarabilmesinde TANAP’tan sonra bir diğer alternatif güzergah olacaktır. Yaşanan karmaşık durum, enerji kaynaklarından yoksun olan ülkeleri enerji güzergahları üzerinde bulunan ülkelerle stratejik işbirlikleri içerisine girmeye zorlamıştır. Günümüzde pek çok ülke, mevcut doğalgaz boru hatlarının yanında, ihtiyacın gerektirdiği yeni hatlar inşa etme çabası içine girmiştir. Buna bağlı olarak AB, Rusya’nın enerji piyasasındaki tekelini kırmak için Türkmenistan’la yürütülecek Trans Hazar projesini desteklemektedir ve bu proje kapsamında Trans-Hazar Gaz Boru Hattı’nın Güney Gaz Koridoru ile birleştirilmesi hedeflenmektedir."

Haberin Devamı

Türkmenistan 17,5 trilyon metreküp doğal rezerviyle, İran, Rusya ve Katar’dan sonra doğalgaz kaynakları bakımında dördüncü sırada yer alıyor. Ülkenin en çok gaz ihraç ettiği bölgeler ise Çin, Rusya, İran ve eski Sovyet ülkeleri olarak dikkati çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!