Olcay PINAR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2007 00:00
6 yıl önce gittiği mağazada çocuk reyonunun üzerine düşmesi sonucu ölen Servan’ın davası 5 yıldır devam ediyor. Dava boyunca 3 bilirkişi raporu geldi.
ANKARA’da YİMPAŞ Mağazası’nda yaşanan ve 5 yaşındaki Servan’ın ölümüyle sonuçlanan talihsiz olay 2001 yılında gerçekleşti. Ailenin ve görgü tanıklarının ifadesine göre oyuncak reyonunu gezen küçük Servan ailesinin elini bıraktı ve bir birkaç metre uzağında bulunduğu reyon üzerine devrildi. Olayda başına darbe alan çocuk hayatını kaybetti. Olay yerinde yapılan tespit tutanağına göre ise devrilen reyonun duvara monte edilmemişti ve bir ayağı boştaydı. Olayla ilgili olarak Karahan ailesi şikayetçi oldu ve Cumhuriyet Savcılığı mağaza yöneticileri ve personeli aleyhine kamu davası açtı.
BİLİRKİŞİ RAPORLARI ÇELİŞTİ
20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında iki bilirkişi raporu düzenlendi. Birbiriyle çelişkili olan raporlardan ilki Servan’ın ailesinin elini bıraktığı için kusurlu olduğunu belirtirken ikinci raporda oyuncak reyonunda bir ayağı boşta reyonun bulunmasına izin verilemeyeceğini belirtti.
PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ
Mahkeme ölen çocuğun kusurlu olmadığı yönündeki bilirkişi raporunu esas alarak "YİMPAŞ A.Ş.’nin olayda tam kusurlu olduğu" ve tüm sanıkları 2’şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, mağaza müdürü Levent Baran ile çocuk reyonu müdürü Köksal
Koç’un cezalarını 854’er, diğer sanıkların cezalarını ise 444’er milyon liraya çevirdi.
İKİNCİ KARAR: ÇOCUK KUSURLU
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tezgahtar olan sanıklara kusur atfedilemeyeceği belirterek kararı bozdu. Tekrar bilirkişi raporu alındı. Raporda Servan’ın, "Anne ve babasının yanından ayrılması nedeniyle sekizde üç oranında kusurlu olduğu" belirtildi. Mahkeme de Koç’u sekizde beş kusurlu sayarak, bin 908 YTL adli para cezasına mahkum etti.
Yanlış mahkeme görülmüş
20. Asliye Hukuk Mahkemesi, 500 bin YTL tazminat talep eden Karahan ailesine 60 bin YTL tazminat ödenmesine karar verdi. Tarafların temyizi üzerine tazminat davası dosyası da Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’ne gitti. Yargıtay, 5 yıl süren tazminat davasının yanlış mahkemede görüldüğünü belirterek kararı bozdu.
Baba Karahan şikayetçi oldu
Baba Haşim Karahan ise bilirkişi raporlarının usulsüz hazırlandığı ve yargılamanın adil yapılmadığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet dilekçesi verdi. Karahan "Yargıtay aşamasından sonra dosyamız yerel mahkemeye dönmüş ve bizim yokluğumuzda yargılama yapılıp bitirilmiş" dedi.