Seracılıkta yeni dönem baslatacak

Güncelleme Tarihi:

Seracılıkta yeni dönem baslatacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2011 00:00

ODTÜ ekibi, Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2010 yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Sistemin, özellikle küçük ölçekli seracılık sistemlerinde yeni bir dönem açması bekleniyor.

Haberin Devamı

ODTÜ ekibi, Çevre Oscarları olarak kabul edilen bu yılki “Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2010” (Green Dot Award) yarışmasında birincilik ödülü kazandı.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki DESIGNNOBIS ekibi, 43 ülkeden 4 binin üzerinde projenin katıldığı yarışmanın tasarım kategorisine, “Dikey sera sistemi pet-tree” isimli tasarımlarıyla katıldı.
Sistemin, ekonomikliği ve geri dönüşümü özendirmesinden dolayı Türkiye’de ve Avrupa’da özellikle küçük ölçekli seracılık sistemlerinde yeni bir dönem açması bekleniyor.
Tasarruf sağlıyor
Pet tree, kullanılmış onlarca 5 litrelik pet şişenin tarımsal ürün yetiştirmek için yeniden kullanımı ile atıkların geri kazanımını ve minimum karbon salınımı projeleriyle tasarım kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Sistemde dikey yerleşimli pet şişelerdeki su döngüsü sayesinde tüm bitkilere verilen su, sistemdeki diğer bitkileri suladığından büyük ölçüde su tasarrufu sağlanıyor.
Pet tree tasarımlarının, sürdürülebilir sosyal sorumluluk ve çevre bilinci ile hareket ederek çizgi dışı çözümler üretmeyi amaçladığını belirten Gürsu, “Green Dot, geleceğe yönelik çevre bilincini yükseltmeyi kendine hedef edinmiş en önemli yarışmalardan biri olarak kabul ediliyor. Bu yıl düzenlenecek ödül töreni, geçen üç yıl içinde tüm ödül kazananların onurlandırılacağı büyük bir çevre aktivitesi olarak da planlanıyor” dedi.
45 ödül kazandılar
Yarışmanın üçüncü yılında da ödül kazanarak toplam altı Green Dot ödülünü almayı başardıklarını belirten Gürsu, bu son ödül ile her yıl ve en çok Green Dot kazanmayı başaran takım unvanına da sahip olduklarını bildirdi.bulunduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!