Şentepe teleferiği Mart’ta hizmette

Güncelleme Tarihi:

Şentepe teleferiği Mart’ta hizmette
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 01:07

Büyükşehir Belediyesi, Şentepe’yi Yenimahalle merkeze bağlayacak teleferik projesinin ilk etabındaki çalışmaları sürdürüyor. Teleferik ile şu anda 55 dakika süren Kızılay-Şentepe yolculuğu yaklaşık 25 dakikada tamamlanacak.

Haberin Devamı

Şentepe-Yenimahalle arasındaki teleferiğin ilk etabının yerel seçimlerden önce Şentepelilerin hizmetine sunulacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Teleferiğin açılışını mart ayında yapacağız. Ücretsiz olmasına karar verdik” dedi. Projenin ilk etabının 10 adet direk üzerinde yol aldığını ifade eden Gökçek, projenin son durumu hakkında şu bilgileri verdi:
“İstasyonlarımızın kaba inşaatı bitti, boyası, dekorasyonu, yürüyen merdiven montajı ve çatısı yapılacak. Direk montajlarımız, yol kenarlarında konumlandırıldı. Bunun için özel direk imalatı yapıldı. İlk etaptaki en yüksek direk 50 metre yüksekliğinde. Kabinlerin ve halatların imalatı bitirildi. Projenin 3 istasyonlu ilk etabının yüzde 85’i tamamlandı diyebiliriz. İstasyon düzenlemeleri ve halatların montajından sonra teleferiğimizin ilk etabı seçimlerden önce işletmeye alınacak. Şentepeliler, ilkbaharla birlikte yeni, hızlı, ücretsiz ve konforlu bir ulaşım imkanına kavuşmuş olacak.”

Haberin Devamı

YARI YARIYA YERLİ ÜRETİM

Teleferik projesindeki yerli üretime de dikkat çeken Başkan Gökçek, direklerin Polatlı’da üretildiğini, Türkiye’de teleferik yapımındaki yerli payının ilk defa yüzde 50 seviyesine çıkarıldığını vurguladı. Gökçek, kent içi ulaşımda ilk kez kullanılacak teleferik hattıyla ilgili ise, şunları söyledi:
“İlk istasyon Yenimahalle metro istasyonu olacak ve Şentepe merkezine kadar ulaşım havadan sağlanacak. Teleferik kabinler sürekli çalışacağı için ücretsiz olacak. 4 durak boyunca 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi saatte tek yönde 2 bin 400 kişi taşıyacak ve 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. Her kabin 15 saniyede bir istasyona girecek. Otobüsle veya özel araçlarla 25-30 dakika süren yolculuk süresi teleferikle 13.5 dakikaya inecek. 11 dakikalık metro süresi buna ilave edilince şu anda 55 dakikayı bulan Kızılay-Şentepe arası yolculuk yaklaşık 25 dakikada tamamlanacak.”

UCUZ VE ÇEVRECİ

Teleferiğin çevreci ve güvenli ulaşım olması gibi nedenlerle cazip bir yöntem olduğunu söyleyen Gökçek, teleferik ile metro ve otobüs karşılaştırması da yaptı. Otobüs giderleriyle karşılaştırıldığında teleferiğin yüzde 75 daha ekonomik olduğunu kaydeden Gökçek, seferlerin aynı şartlarda yaklaşık 175 otobüsün trafiğe çıkması ile denk düştüğünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!