Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2010 00:00
İshak Paşa’nın 15. yüzyılın ikinci yarısında yaptırdığı Şengül Hamamı iftardan sonra da hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle kadınların ilgi gösterdiği hamam, gece yarısına kadar dolup taşıyor
ANADOLU Beylerbeyi İshak Paşa’nın 15. yüzyılın ikinci yarısında yaptırdığı Şengül Hamamı iftardan sonra da hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği hamam, gece yarısına kadar dolup taşıyor.
Tarihi Merkez Şengül Hamamı’nın restorasyonunu yapan şirketin ve hamamın işletmecisi inşaat mühendisi Celalettin
Aslan, ramazan ayında hamama olan ilgiden memnun olduğunu söyledi.
İftardan sonra özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiğinin altını çizen Aslan, şunları söyledi:
“Ramazan nedeniyle işlerin düşeceğinden endişe etmiştik. Fakat ramazanın ilk gününden bu yana kadınlar bölümümüze büyük ilgi oldu. İftardan sonra dolup taşan hamamı, gece yarısına kadar açık tutuyoruz.”
Geçen yıl yapılan restorasyon çalışmalarının ardından hamamın eski, yoğun günlerine geri döndüğünü belirten Aslan, “Tarihi Merkez Şengül Hamamı’nı aile Şirketi olan Aslanlar Hamam İşletme Şirketi olarak işletiyoruz. Daha önceleri dedem hamam işletmeciliği yapmıştı. 1983 yılında dedem Tarihi Şengül Hamamı’nı tadilat yaparak işletmeye başlamıştır. Dedemin vefatından sonra Şengül Hamamı’nı 2002 yılından itibaren Aslanlar Hamam İşletme Şirketi adı altında işletmeye başladık” dedi.
42 bilim adamı inceledi Restorasyon işlemi sırasında 42 bilim adamının bir ay boyunca Şengül Hamamı’nda incelemelerde bulunduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:
“Restorasyon İşlemi, 2006 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) “Hamam Projesi” kapsamında çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Tarihi Şengül Hamamı’nda Türkiye, Avusturya, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, İngiltere, ABD, Luksemburg, Mısır ve Suriye’den gelen 42 bilim adamı bir ay boyunca incelemelerde bulundu. Biz hamam işletmecisi olarak bilim adamlarına ecdadımızın misafirperverliğine yakışır bir şekilde araştırma yapmalarına kolaylık sağladık.”
Örnek hamamCELALETTİN Aslan “Projenin yöneticilerinden Viyana Şehir Enstitüsü’nden Heidi Dumreiçhen 30 gün boyunca hamamın göbek taşına oturarak hamamı inceledi. Sonunda bize tarihi Şengül Hamamı’nın örnek bir hamam olduğunu, Avrupa Birliği’nce örnek hamam seçildiğini ifade etti.” dedi
Tarihi dokuya sahip çıktıkSIVA malzemesi olarak horasan sıva kullanıldı. Horasan sıva malzemesi İstanbul ve Eskişehir’den getirildi. Sıva ustalarını ise Erzurum’dan getirdik. Doğrama kısmı ise aslına uygun restore edildi. Çatı kısmı tamamen elden geçirildi çürüyen eskiyen doğrama yenileri ile değiştirildi. Dış cephesinin taş duvarlarını temizleterek aslına uygun hale getirdik. Taş duvar derzleri horasan derz kullanılarak derz edildi.
Tarihi Şengül Hamamı 16. yüzyıl tipik bir Osmanlı çifte hamamıdır. Yani hem erkekler kısmı hem de kadınlar kısmı bulunmaktadır. Hamam üç kısımdan oluşmaktadır. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık kısmı. Biz bu üç kısmı da aslına uygun restore ettik. Bu kısımlarda birinci sınıf mermer kullandık. Soyunmalık kısmında bulunan tarihi çeşme İstanbul’dan getirdiğimiz restore malzemesi ile restore edildi.”
OSİAD iftarda buluştuHER yıl geleneksel olarak düzenlenen iftar yemeği bu yıl Çırak Eğitim Vakfı’nda yapıldı. İftar yemeğine, Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Yenimahalle Kaymakamı Kenan Çiftçi, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, KOSGEB OSTİM Müdürü Mehmet Tezyetiş, OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, CHP İl Başkanı Ali Yıldızlı, İÇASİFED Başkanı Mehmet Akyürek, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi, SİAD Başkanı ve sanayiciler katıldı.
Yaysat bayileri iftarda buluştuHande BAŞPINARYAYSAT Ankara Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği geleneksel iftar yemeği Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Yaysat Genel Müdürü Hakan Urhan’ın ev sahipliği yaptığı gecede, Ankara baş bayileri bir araya geldi.
Geceye Yaysat Genel Müdür Yardımcısı Filiz Sağlam, Yaysat Satış Ve Pazarlama Direktörü Şöhret Görmez, Yaysat Ankara Bölge Müdürü Fatih Erikli, Yaysat İnsan Kaynakları Müdürü Filiz Demir, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Hürriyet Gazetesi İdari Koordinatörü Barbaros Muratoğlu, Doğan Printing Center (DPC) Tesis Müdürü Muzaffer Gülleroğlu ve Milliyet Gazetesi Reklam Müdürü Bülent Kahraman’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Hazırlanan özel mönü ile iftar yapan davetliler, her yıl geleneksel olarak tekrarlanan yemekte sohbet etme imkanı buldu.