Güncelleme Tarihi:
Ankara’da yaşayan Seyhan Ailesi, 10 yıl önce dünyaya gelen çocukları Semih’in 2.5 yaşındayken yapılan işitme testi sonrası, iki kulağında da ‘ileri derecede işitme kaybı’ olduğunu öğrendi.
Küçük yaşta kulaklarına işitme cihazı takılan Semih, 6 yaşına kadar özel rehabilitasyon eğitimleri alarak duymaya çalıştı. Doktorlar, işitme cihazının yeterli duyum sağlamadığını söyleyip, Semih’in koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı olmasını tavsiye etti. Başarılı bir ameliyat geçiren minik Semih, devletin verdiği destekle tek kulağına takılan biyonik kulak sayesinde, iyi düzeyde işitmeye başladı.
Biyonik kulağın ardından oğlunun yeniden doğduğunu gören baba Savaş Seyhan, ikinci kulak ameliyatı için araştırmalara başladığında, devletin destek vermediğini, Türkiye’nin dört bir yanında duyma problemi yaşayan çocuklar için bu durumun, ortak bir sorun olduğunu gördü. Mağdur ailelerle birlikte yaptıkları araştırmalarda, biyonik kulak ameliyatının ikincisinin Yunanistan, KKTC ve Avrupa ülkelerinde devlet tarafından karşılandığını öğrendiklerini söyleyen baba Seyhan, “Bu işlem şuna benziyor. ‘Sizin iki gözünüz de bozuk ama biz sizin bir gözünüze gözlük verebiliyoruz.’ Her insanın iki gözü, iki kulağı olmasının bir anlamı var. Bu bütünsel görme ve bütünsel duymayı sağlar. Tek göz nasıl görüntü derinliğini bize veremiyorsa, tek kulakla duymak da gerek sesin geldiği yönü, gerekse sesin daha kaliteli ve nitelikli hale gelmesini sağlayamıyor” diyor. Savaş Seyhan, oğlu Semih’in yaşadığı süreci ve karşılaştıkları engelleri şöyle anlatıyor:
‘ENGELLİ’ OLMAKTAN KURTULUYOR
“Oğlum, biyonik kulak ameliyatı oldu ve bir kulağı duymaya başladı. İkinci kulak için ameliyat olmak istediğinde ise devletin bu ameliyatı karşılamadığını öğrendik. Eğer bir çocuğa erken dönemde, yani bir yaşında implantları ve 4-5 ay sonra ikinci implantı takılırsa, bu çocuk artık engelli bir birey özelliği göstermiyor ve her türlü akademik eğitimi alarak en zor meslekleri başarı ile yapabiliyor. Eğer kısa zamanda çocuklarımıza ikinci implant takılmaz ise kulak ses olarak uyarılmadığı için yavaş yavaş ölüyor.
YENİ YIL ARMAĞANI İSTİYORUZ
Çocukluk dönemini geçirmesine rağmen diğer kulağında halen işitmesi direnen bireyler de var. Bu bireyler, doktorların heyet raporları ile onaylanması sonrasında bu ameliyatı olmalarında bir sıkıntı olmuyor. Yine etkin duymayı yakalayabiliyorlar. İkinci implantın devlet tarafından karşılanmaması, göz göre göre ikinci kulağın ölmesini izlemek anlamına geliyor. Üstelik bu ameliyat 40 bin lira. Devletin bu bedeli de karşılaması gerekiyor. Devletten duyma engelli çocukların aileleri olarak bir yeni yıl armağanı istiyoruz.”
DEVLET KARŞILAYACAK
SGK yetkilileri, Ankara Hürriyet’e, yapılan araştırmaların ilk dört yaşta gerçekleştirilen kulak ameliyatlarının daha başarılı sonuç verdiğini belirterek, “Bir süredir bu konuda çalışmalar sürüyordu. Ailelerimizin yeni yıl dileği gerçekleşiyor. 2016 yılında devlet ikinci biyonik kulak ameliyatını da ödeyecek” bilgisini verdiler.