Güncelleme Tarihi:
Kemal ÇELEN/BEYPAZARI(Ankara), (DHA)- TÜRKİYE'DE kaybolan arasında yer alan semerciliğin son ustalarından olan ve Beypazarı'nda saraçlık yapan 40 yaşındaki Mesut Atıcı, talebin azalması üzerine at eyerleri yapımına ağırlık verdi. Dededen oğula geçen Semercilik mesleğinde 27 yıldır saraçlık yaptığını belirten Atıcı, "Semerci Mustafa Atıcı'nın torunuyum. Bu mesleğe 13 yaşımda başladım halen devam ediyorum" dedi.
At eyeri yapan Mesut Atıcı, talebin azalması üzerine son yıllarda semerciliğin bitme noktasına geldiğini belirtirken, "Bu yüzden biz mesleğimizi devam ettirmek için gelen taleplere yoğunlaşıp, at eyerleri yapımına başladık ve 10 yıldır bu işi sürdürüyorum. Semercilikte talep olmadığından dolayı at eyerine ağırlığımız son yıllarda arttı. Dana ve manda derisinden isteğe göre model yapıyoruz. Son yıllarda talep artmaya başladı. Yarış,, yılkı ve gezi atlarına, askeri birliklere, Türkmenistan sınırındaki atlı askeri birliklere at eyeri yapıyoruz. Türkmenistan'a 15 at eyeri yapıp gönderdik. Cumhurbaşkanlığımızdan talep geldi, fiyatta anlaşamadık. Talebe göre her türlü at eyerini yapıyoruz. At eyeri fiyatları 400 ile 1500 TL arasında değişiyor" dedi.
Dünyada at eyerlerinin çeşitleri ve isimlerinin farklı olduğunu kaydeden Mesut Atıcı, "Model çeşitlerini isimleri Konkort Rahvan eğer, Askeri binek eyeri, İngiliz-İspanyol-Çerkez eyeri, meleke eyeri, Mclan eğer gibi isimleri var. Biz her türlü eyeri talebe göre imal edip, müşteriye teslim ediyoruz. Şu an sipariş usulü ile üretim yapıyoruz. Son yıllarda at eyeri talepleri de artmaya başladı" dedi.
Semerciliğin son ustalarından İbrahim Atıcı ise ek işler yaptığını belirterek, "Minyatür semerin dışında, saraçlık malzemeleri yapıyorum. Semere ne lazım, hayvan başlığı, hayvan arkalığı, ne lazım ,köpek kayışı. Bir de köpek kayışının demirli olanlarını yapmaya başladık. Canavarın saldırısında köpeğin boynunu korusun diye. Eskiden demirciler yapardı, şimdi biz yapıp, toptan veriyoruz. Bunun haricinde araba çekme halatı yapmaya başladım. Bu da yan gelir. 4 metre uzunluğunda. Her arabayı, kamyonu dahi çekebiliyorsun. 6 tonluk yüklü arabayı çekiyoruz. Bunu da toptan veriyoruz. Yoksa semerciliğe kalırsa açlıktan ölürüz" dedi.
Eski tarihi at semerini gösteren ve üzerine oturarak görüntü veren Atıcı, "Bu semer, eski tarihi bir at semeri ve 25 yıl önce yapılmış. Adam getirdi, antika olsun diye bana yaptırdı. Boyunlu semer bu. Bu semeri şu an hiç kullanan yok. Ben bunu sıfır gibi yaptım. Adam şark köşesine koyarak kullanacakmış. Tam antika semer. Bu semeri zaten yapan da yok" dedi.
FOTOĞRAFLI