Selede risk yüzde 70

Güncelleme Tarihi:

Selede risk yüzde 70
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 01:05

Başkent’te bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan 301 kişinin katıldığı ankette, bisikletlilerin yüzde 70’inin en az bir defa kaza geçirdiği ortaya çıktı. Kazaların yüzde 81’ine yol bozuklukları ve trafikteki sürücülerinin davranışları sebep oluyor.

Haberin Devamı

Ankara Bisikletliler Ortak Platformu (ADOB), kentte bisikletli ulaşımı daha güvenli hale getirmek ve karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek amacıyla 301 bisikletlinin katıldığı bir anket yaptı.
Anket sonucunda çıkarılan ‘Ankara’da bisikletlilerin profili ve kaza risk değerlendirmesi’ başlıklı raporda, öne çıkan başlıklar şöyle:
* Ankara’daki bisikletlilerin yüzde 70’i en az bir defa kaza geçiriyor.
* Yüzde 70’i yaralanmayla sonuçlanan kazalarda, bisikletlerin yüzde 40’ı ölüm tehlikesi atlatıyor.
* Yaşanan kazaların yüzde 81’ine yol bozuklukları ve motorlu araç sürücülerinin davranış ve tutumları sebep oluyor.
* Kazalara sebep olan diğer faktörler arasında yaya hataları, başıboş sokak hayvanları, bisikletlilerin kural ihlalleri ve bisiklet arızaları yer alıyor.
* Ankara’daki toplam bisikletli sayısının 10 binden fazla olduğu belirtilen rapora göre, kentte bisikleti ulaşım amacıyla en çok öğrenciler ve kamu çalışanları kullanıyor.
* Bisikletlilerin mesleklerine göre analiz edildiği bölümde; bisikletlilerin yüzde 30’unun öğrenci, yüzde 30’unun kamu çalışanı, yüzde 10’unun da işçi olduğu belirtiliyor. Bisikletlilerin yüzde 30’unu ise işsizler ve emekliler oluşturuyor.
* Bisikletlilerin yüzde 20’si her gün, yüzde 50’si haftada 3-5 defa, yüzde 25’i ayda 3-5 defa, yüzde 5’i de yılda 3-5 defa bisiklet kullanıyor.
* Bisikletlilerin yarısı sağlığını korumak, gezmek, çevreyi korumak, işe gitmek ve şehir içinde ulaşımı sağlamak amacıyla bisiklet kullanırken yarısı da 20 kilometre ve üzeri sürüş yapıyor.
* Kask, reflektörlü yelek, ön ve arka aydınlatma gibi güvenlik ekipmanlarıyla yola çıkan bisikletli oranı ise yüzde 93.

Haberin Devamı

ERKEKLER TACİZE UĞRUYOR

Öte yandan raporda bisikletlilerin, kendilerine yöneltilen “Trafikte yaya ve araç sürücüleri tarafından nasıl karşılanıyorsunuz” sorusuna verdikleri yanıtlar da dikkat çekiyor. Bisikletlilerin en büyük sıkıntısının bisiklet yolu ve işaretinin olmamasının olduğunu belirtilen raporda, erkek bisikletlilerin trafik akışı içinde çeşitli şekillerde tacize uğradıkları yönünde verdikleri beyanlar da yer alıyor.

Haberin Devamı

DEMİR ATLILARA TAMİR ATÖLYESİ

Çankaya Belediyesi, Ankara Bisikletliler Ortak Platformu’yla birlikte, ‘Bisiklet Tamir Atölyesi ve Forum’ düzenliyor. 17 Mayıs Pazar günü saat 13.30’da Anıt Park’ta başlayacak olan forum ve Tamir Atölyesi’nde ABOP üyeleri bisikletliler gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlara yönelik pratik çözümler getirecek bir Tamir Atölyesi gerçekleştirecek. Tamir Atölyesi’nde temel bakım bilgilerinin yanı sıra lastik patlaması, zincir çıkması, fren teli kopması gibi sorunların nasıl kolayca çözülebileceği teorik ve pratik sunumlarla anlatılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!